Koliko će beogradski metro biti dug i vredan?

U Beogradu je danas potpisan komercijalni ugovor za izradu studije izvodljivosti za izgradnju beogradskog metroa. Studija izvodljivosti biće gotova za godinu i po dana, kada će započeti izgradnja metroa dugog 60 km, sa 60 stanica, rekla je ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.
Potpisivanjem ugovora realizuje se donacija vlade Francuske i započinje realizacija najveće infrastrukturne investicije u ovom delu Evrope, vredne šest milijardi evra, poručila je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ona je, zajedno sa zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem i ambasadorom Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkonijem, prisustvovala potpisivanju ugovora za izradu projektno-tehničke dokumentacije za projekat izgradnje metroa između grada Beograda, JKP „Beogradski metro“ i kompanije „Ežis“.

„Ovaj projekat zahteva najbolje kompanije i stabilnu vladu koja će ga realizovati. U pitanju je investicija značajna za dalji razvoj naše zemlje, jer kriza će proći, a ekonomija i investicije moraju da idu napred“, rekla je Mihajlovićeva.
Vesić je rekao da je izgradnja metroa projekat na koji se čeka pola veka.

„Korak po korak dolazimo do željenog cilja. Krajem sledeće godine započeće izgradnja beogradskog metroa, zahvaljujući zajedničkoj saradnji sa Vladom Srbije. Govorimo o projektu od nacionalnog značaja, čija realizacija ne bi bila moguća bez podrške predsednika i Vlade“, rekao je Vesić.

Žan-Luj Falkoni istakao je da je beogradski metro primer dobre saradnje i snažnih odnosa dve države i rekao da će Vlada Francuske nastaviti da pruža finansijsku, tehničku i političku podršku Srbiji.

„Za Francusku ovo je jedan od najvećih i najvažnijih projekata koje ćemo sprovesti nakon posete predsednika Makrona Srbiji. Zajedno, francuski i srpski eksperti činiće tim koji će realizovati ovu investiciju, uz ogromnu podršku Vlade Srbije i grada Beograda“, rekao je on.
Generalni direktor „Ežisa“ Olivije Bovar rekao je da je ova kompanija snažno posvećena uspešnoj realizaciji projekta.

„Ponosni smo što učestvujemo u realizaciji ovako važnog projekta za Srbiju. Uveravam vas da ćemo dati sve od sebe da se on uspešno sprovede, na dobrobit građana Beograda i Srbije. Hvala Vladi vaše zemlje na pomoći i podršci“, rekao je Bovar.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.