U trendu

Kraj nesavesnim roditeljima: Nema više izbegavanja plaćanja alimentacije

Ministarstvo pravde potpisaće narednih dana sporazum o razmeni podataka sa Centralnim registrom obaveznog socijalnog osiguranja koji treba da onemogući izbegavanje plaćanja obaveza alimentacije ili uručenja sudskih poziva i tužbi, prenose danas Večernje novosti.

Kako saznaje taj list, ideja je da se omogući razmena podataka izmedju različitih institucija, odnosno sudova, tužilaštava, zatvora, izvršitelja i beležnika, kao i MUP-a, Narodne banke Srbije, Ministarstva državne uprave i Agencije za privredne registre.

Ocenjuje se da će to sprečiti nesavesne roditelje da varaju sud tvrdnjom da nemaju stalne prihode i da ne mogu da plaćaju alimentaciju, jer će sudija „jednim klikom“ moći da utvrdi da li je roditelj prijavljen na obavezno socijalno osiguranje, od kada, kod kod poslodavca i slično.

To treba da omogući da se ta prava ostvaruju znatno efikasnije nego do sada.

„To će omogućiti znatno skraćenje postupanje sudova, tužilaštva, izvršitelja i beležnika, jer će iz upotrebe biti izbačeni dopisi kao način komunikacije. Informacije će se dobijati trenutnim uvidom u podatke od značaja za vodjenje postupka“, navodi se.

List dodaje da će sudije moći da vide i na kojoj je adresi prijavljen tuženi ili na kojoj adresi se nalazi preduzeće u kojem je zaposlen pa će sprečiti situacije u kojima gradjani izbegavaju uručenje sudskih poziva ili tužbi.

„Sudije i izvršitelji će i u postupcima izvršenja moći jednim klikom da vide da li dužnik ima račune u bankama, da li su oni aktivni ili su u blokadi, da li ima motorno vozilo registrovano na sebe. Sudije i notari će u postupcima raspravljanja zaostavštine moći da izvrše uvid u matične knjige rodjenih, venčanih i umrlih, čime će se onemogućiti izbegavanje navodjenja zakonskih naslednika“, dodaje se.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar