U trendu

Kršenje prezumcije nevinosti i neravnopravna dostupnost pravu

U pravosudju u Srbiji zabeleÅŸeni su odredjeni pomaci, kao Å¡to je izrada Pravilnika koji se odnose na vrednovanje rada nosilaca pravosudnih funkcija i brÅŸe reÅ¡avanje starih predmeta, ali je mreÅŸa sudova problematična, neravnopravna dostupnost pravu i pravdi zabrinjavajuća, a postoji i problem uticaja izvrÅ¡ne vlasti, posebno u komentarisanju sudskih slučajeva, rečeno je danas na predstavljanju izveÅ¡taja Saveta za borbu protiv korupcije.

„Uradjeno je, izmedju ostalog, donoÅ¡enje pravilnika koji se odnose na vrednovanje i rada nosilaca pravosudnih funkcija a koji bi trebali biti ranije doneti. Ja neću da govorim da li je Savet zadovoljan tim pravilnicima, treba sačekati i posmatrati. BrÅŸe se reÅ¡avaju stari predmeti. Predmet do pet godina ubrzano se reÅ¡avaju za četiri odsto, a za predmete starije od 10 godina reÅ¡avanje je ubrzano za 12 odsto. To je neÅ¡to Å¡to ohrabruje“, rekla je na konferenciji za novinare u Medija centru članica Saveta Jelisaveta Vasilić.

Ona je kazala da je problem ranije bio to što su predsednici suda bili dugo u v. d. stanju, kao i da je Savet insistirao da se to reši, jer je to način na koji se korumpiraju sudije.

„Sada u ovom trenutku imamo izabrane sve predsednike, osim u Å¡est sudova“, navela je Vasilićeva i dodala da je dobro i Å¡to je donet Zakon o sudjenju u razumnom roku.

Ona je rekla i da Savet ima ozbiljne primedbe na taj Zakon.

„Ovde su ozbiljne primedbe, jer sudija, predsednik suda je nadleÅŸan za mere, za sve. Sudija nema pravo da utiče koje mere u nekom predmetu treba da se daju. Nema pravo da se ÅŸali. To znači da mu je uskraćeno učešće u samom postupku, a ono Å¡to je gore uskraćena mu je dvostepenost“, navela je Jelisaveta Vasilić.

Istakla je da je naročito zabrinjavajuća neravnopravna dostupnost pravu i pravdi, odnosno postoje sudovi koji su preopterečeni, dok drugi manje rade.

„Tako da se deÅ¡avaju delegacije, odnosno prebacivanje predmeta iz suda u sud. U toku proÅ¡le godine izvrÅ¡eno je 7.000 predmeta delegacija. To je problem. Imali smo problem Sartida. Tada smo utvrdili da je doÅ¡lo do nameÅ¡tanja stečajnog predmeta. Izuzet je PoÅŸarevac kao jedan od izuzetno aÅŸurnih sudova i dat je beogradskm sudu da bi taj predmet dobio odredjeni sudija“, navela je Vasilićeva.

Prema njenim rečima, mreşa sudova u Srbiji je problematična i utvrdjena je bez odredjenih merila.

Jelisaveta Vasilić je rekla da u Srbiji ima duplo više sudija, nego što je to slučaj u evropskim zemljama.

Ona je navela da je prosečan prijem predmeta u Srbiji po sudiji 340, dok je u Evropi 850 predmeta.

Prema oceni Saveta, zakoni u Srbiji su neprecizni, nejasni a pojedine odredbe su koruptivne, a mnogi zakoni su takvi da ih sudije veoma teško tumače.

„NajviÅ¡e smo pisali primedbe u odnosu na koruptivnost. Pisali smo primedbe ne znam koliko puta na Zakon o privatizciji. NaÅ¡ predlog je da se zakoni ne donose hitno, da se sprovode ozbiljne stručne javne rasprave…“, navela je ona.

Vasilićeva je rekla da se zakoni u Srbiji često donose „jednostavno“ po hitnom postupku.

„Hitne postupke, koje sve vlade praktikuju, a ova čini mi se najviÅ¡e“, kazala je ona i dodala da je oko 80 odsto svih zakona doneto na taj način, Å¡to znači bez javne rasprave.

Iznela je i podatake istraÅŸivanja o percepciji prisustva korupcije u kome je 25 odsto sudija ocenilo da su njihove kolege korumpirane.

„To misli i 30 odsto tuÅŸilaca, kao i 60 odsto advokata, dok viÅ¡e od 80 odsto gradjana smatra da su nosioci pravosudnih funkcija podloÅŸni primanju mita“, kazala je Jelisaveta Vasilić.

Govoreći o nezavisnosti pravosudja, kazala je da je potrebno prestati s kršenjem prezumpcije nevinosti, jer to smeta i utiče na rad sudija.

Jelisaveta Vasilć je ocenila i da je veliki problem i Ustavni sud Srbije, koji je, kako je rekla, neka mešavina izmedju izvršne i pravosudne vlasti.

Na pitanje zašto se izveštaj koji je završen krajem marta predstavlja danas, rekla je da je izveštaj prosledjen vladi i da se čekalo dve sedmice da ona odgovori, a da su potom bili izbori.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.