U trendu

Kuhinje sveta u BG – ukusi Maroka,Vijetnama,Indonezije..

BEOGRAD – Gastronomski specijaliteti Maroka, Indonezije, Vijetnama, Turske, Slovenije i Srbije predstavljeni su na međunarodnom festivalu „Kuhinje sveta“ koji se danas i sutra održava u Beogradu pod nazivom „Spremno za jelo“.

Posetioci festivala, koji se održava na Dorćol Placu, imaju priliku da uživaju u neobičnim ukusima marokanskih jela začinjenih šafranom, arganovim uljem i cvetom pomorandže, da probaju indonežanski specijalitet koji nosi titulu najukusnijeg jela na svetu, da se zaslade slovenačkim krempitama…

Supruga ambasadora Maroka u Srbiji, Safa Belhaž, ističe da je festival prilika da ta zemlja Beograđanima predstavi i bolje ih upozna sa svojom kuhinjom koja, kako kaže, spada u tri najbolje gastronomije sveta.

Belhaž kuhinju Maroka opisuje kao mediteransku sa uticajima arapske, andalužanske i jevrejske kuhinje i mnoštvom različitih ukusa i začina među kojima dominira šafran.

„Maroko je jedan od najvećih proizvođača šafrana i taj začin je veoma zastupljen u našoj ishrani. Volimo i druge začine kao što su kurkuma, biber ili paprika bez kojih se ne može zamisliti čuveni marokanski specijalitet „tažin“, rekla je Belhaž za Tanjug.

Posetioci festivala preporučila je da probaju „tažin“ sa piletinom i maslinama, junetinom ili povrćem i kraljevski kus-kus sa mesom i sedam vrsta povrća, što je jedno od omiljenih jela Marokanaca.

„Spremili smo i zdravu supu koju Marokanci jedu u vreme posta Ramadana, tradicionalne poslastice od badema i meda i baklave, kao i čaj od nane koji mnogo pijemo u Maroku“, rekla je Belhaž.

Ambasador Indonezije u Srbiji Mohamed Čandra izrazio je zadovoljstvo što je Beograđanima predstavljen deo bogate i raznolike kuhinje te azijske zemlje.

Na meniju su pržene nudle, ražnjiići, rižoto i nezaobilazni „rendang“ (junetina u kari sosu), a taj specijalitet, na koji su Indonežani posebno ponosni, u anketi CNN-a proglašen je najukusnijim jelom na svetu.

„Planiramo da u Beogradu otvorimo restoran indonežanske kuhinje, trenutno tražimo odgovarajuće mesto na kojem će Srbi moći da probaju i uživaju u našim specijalitetima. Mnogi su i na ovom festivalu bili oduševljeni našom hranom i komentarisali su da je sve ukusno“, kazao je ambasador za Tanjug.

Na festivalu „Kuhinja sveta“ predstavili su i proizvođači iz Srbije na čijim štandovima se mogu okusiti domaći namazi od maline, pečuraka, kupine, ljuti sosevi od višnje, zimnica, domaći kolači, vino, rakija, sirevi, šunke…

Ljubitelji zdravog načina ishrane mogu pronaći veganske obroke, čokolade, voćne rolnice…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.