U trendu

Labudovi uginuli zbog kanalizacije i pesticida sa farmi

BEOGRAD – Analiza vode sa leve obale Dunava iz Jojkićevog dunavca, koju je sprovela Inspekcija za zaštitu životne sredine, pokazuje da su labudovi, nađeni u tom kanalu u poslednja dva meseca, uginuli najverovatnije zbog nedostatka kiseonika u kanalima, kao i prisutva pesticida sa obližnjih farmi.

Direktor Agencije za zaštitu živote sredine Filip Radović rekao je Tanjugu da je analiza uzoraka vode, koja je uzeta dva kilometra od uliva u Dunav, pokazala da je na dve od tri lokacije došlo do promene organoleptićkih svojstava vode, odnosno boje i mirisa, kao i da je voda bila lošeg kvaliteta.

Takođe, naveo je da je na sve tri lokacije bila povećana količina amonijačnog i nitritnog azota, ali i da je u vodi nedostajalo kiseonika.

Radović je rekao i da na Dunavu, gde je i došlo do uginuća oko 28 labuduva i drugih životinja, postoji decenijski problem kanalizacione mreže, kao i otpadnih voda.

Pojasnio je da se često dešava da i zbog lokalnih farmi, živi svet i ribe u kanalima uginu, a da mnogi građani koji se bave poljoprivredom nisu edukovani o opasnosti koji pesticid može da izazove po živi svet.

Radović je naveo da će Inspekcija za zaštitu životne sredine utvrditi koje mere treba preduzeti.

Podsetio je da je briga o zaštiti životinja u nadležnosti Zavoda za zaštitu prirode Srbije, sektora u resornom ministarstvu koji se bavi prirodom i Inspekcija za zaštitu životne sredine, koja treba da procesuira onog ko je počinio ekološki prestup, ukazujući da je potrebno raditi na podizanju svesti i edukovanju građana kako da čuvaju svoju životnu sredinu.

Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije rekao je Tanjugu da Drštvo nije imalo uvid u analize vode nakon uginuća labudova na levoj obali Dunava, ali da je sigurno da je leva obala reke zagađena, a da je smrt labudova indikator zabrinjavajućeg ekološkog stanja u vodama na Dunavu.

Napominje da je reč o zaštićenim vrstama i da treba preduzeti sve mere da se zaštite životinje.

Knežević je rekao da će Društvo, kao udruženje građana, tražiti od nadležnih institucija tačan odgovor, ali i da će pomoći kako bi se zaštitila zivotna sredina.

Dodao je da će Društvo za zaštitu i proučavanje ptica pratiti dalje stanje na levoj obali Dunava i obaveštavati o tome nadležne institucije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.