U trendu

Lekić (NEA): Nikada se neće saznati koliko je zdravlje Beogradjana ugroženo požarima

Član stručnog saveta Nacionalne ekološke asocijacije (NEA) Dejan Lekić izjavio je danas da se nikada neće saznati koliko je zdravlje gradjana Beograda ugroženo požarima na deponiji u Vinči i u Bloku 70, jer se u Srbiji ne koristi analitička oprema koja bi mogla da odredi stvarne koncentracije veoma opasnih materija u dimu.

Lekić, koji je i ekspert Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine, rekao je za list Nova da bi od Gradskog zavoda za javno zdravlje trebalo zatražiti statistiku pojave intervencija kod kardiovaskularnih i pulmoloških bolesnika, kao i kod osoba koje pate od psihijatrijskih bolesti.

„Na duži rok, obzirom na obim zahvaćene populacije, a prema mišljenju većeg broja stručnjaka medicinske struke sa kojima sam razgovarao, možemo očekivati povećanje svih bolesti koje mogu biti izazvane otrovnim gasovima ovog tipa, a pre svega malignih bolesti“, rekao je Lekić.

Kako je objasnio, instrumenti za merenje koncentracije toksičnih materija, kao što su dioksini i furani, su jako skupi, a „merenja se ne vrše ako nema akcidenata“.

„U ovakvoj situaciji bilo je apsolutno neophodno uzeti uzorke, uraditi analize i u najkraćem roku saopštiti gradjanima sastav dima koji se danima nakon požara emituje iz Vinče. Kolika god da je bila koncentracija ovih materija, one su opasne od nivoa iritacije disajnih organa, do nivoa uticaja koji imaju bojni otrovi. Mogu uticati na svaki deo organizma kod zdravih lica, u ovoj i sledećim generacijama“, istakao je Lekić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.