U trendu

Mali: Spremili smo odluku o splavovima

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas, povodom požara koji je izbio noćas na splavu „Olimpik“ ispod Brankovog mosta, da Grad Beograd već godinama ima problem sa splavovima koji se postavljaju bez ikakvog reda i koji ne zadovoljavaju neophodne uslove i da će zbog toga Skupština grada doneti odluku koja će uređivati ta pitanja.

Mali je rekao da je, nakon šest meseci aktivnog rada, spreman nacrt odluke koja će uskoro da uđe u skupštinsku proceduru, saopštio je Beoinfo.

„Važno je da nema nastradalih, ali činjenica je da se dugo niko nije bavio uređenjem splavova i da se zato i dešavaju ove stvari. Zato ćemo doneti odluku kojom će tačno biti definisana razdaljina splavova od mostova, koji će propisati neophodnu protivpožarnu zaštitu, održavanje komunalnog reda, odlivanje otpadnih voda“, rekao je gradonačelnik.

On je dodao da splavovi sada nisu adekvatno opremljeni za delatnost koju obavljaju, i da često imaju neispravne strujne instalacije.

„Uvodimo red u ovu oblast kako ljudi ne bi bili u opasnosti i kako bi bez ikakvog rizika mogli da provode vreme na splavovima. Beograd je grad koji je poznat po svojim rekama i zato ćemo uskoro rešiti ovo pitanje“, istakao je Mali. Odluka Skupštine grada Beograda će jasno propisati metodologiju za postavljenje plutajućih objekata, definisaće mesta i oblasti za postavljanje, predvideće se uslovi koje vlasnici moraju da ispunjavaju, kao i kaznene odredbe za nepridržavanje tih propisa. Najvažnije, svaki objekat će morati da ima plutajuću dozvolu koju izdaje Lučka kapetanija Beograd.

Na beogradskom splavu „Olimpik“ noćas je došlo do požara, izgoreo je sprat, ali nema povređenih, rečeno je u Birou MUP-a.

Požar, koji je lokalizovan, izbio je jutros oko 3.30, a uviđaj je u toku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.