U trendu

Mediji: Rekordna medjunarodna pomoć u gašenju požara na Balkanu, oko 1. …

 U gašenju brojnih požara koji su prethodnih nedelja zahvatili delove Grčke, Severne Makedonije i Albanije učestvovalo je u okviru programa medjunarodne pomoći, oko 1.500 vatrogasaca, najmanje 33 letelice i 331 vozilo iz 27 država.

Kako je preneo portal Balkanska bezbednosna mreža, Nemačka i Francuska prednjače po broju angažovanih vatrogasaca dok su najviše helikoptera uputile Srbija i Švajcarska koje su za gašenje požara angažovale po tri letelice. 

Većinom napora u borbi protiv požara u regionu koordiniše EU Koordinacioni centar za odgovor na hitne situacije (ERCC) koji u okviru rescEU zajedničkih resursa za vanredne situacije raspolaže protivpožarnim letelicama koje su deklarisale Francuska, Španija, Italija, Grčka, Hrvatska i Švedska. 

Podršku vatrogasnoj službi Grčke pružila je i NATO agencija za nabavke i podršku (NSPA) sa 20 specijalizovanih helikoptera.

U gašenju požara, Grčkoj na bilateralnoj osnovi pomažu i Srbija, Rusija, Ukrajina kao i više država sa Bliskog istoka i severne Afrike sa kojima je Atina jačala odbramvenu saradnju prethodnih godina. 

Srbija je u gašenju požara u regionu učestvovala najpre angažovanjem četiri helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) u Severnoj Makedoniji gde su početkom avgusta, dva helikoptera AB 212 i jedan H-145M direktno gasili požare dok je jedna Gazela korišćena za pomoćne zadatke izvidjanja i transporta.

Posle izbijanja požara i u Grčkoj, MUP Srbije uputio je 8. avgusta 37 vatrogasaca i 14 vozila na područje poluostrva Evija a dan kasnije i tri helikoptera.

Veliki doprinos u gašenju požara u regionu pružila je i Rumunija koje je u Severnu Makedoniju uputila transportni avion C-27J Spartan kojim je od 7. do 12. avgusta obavljeno 18 letova.

Bukurešt je u okviru mehanizma EU za civilnu zaštitu poslao u Grčku kontigent od 112 vatrogasaca i 23 vozila.

Od zemalja van regiona, najbrojnije kontigente uputile su Francuska i Rusija, pri čemu je Pariz poslao u Grčku tri protivpožarna aviona Kanader CL-415 i jedan Bičkraft 200 Super King Er za podršku, kao i oko 240 vatrogasaca i 60 vozila dok je Moskva uputila u Grčku dva aviona IL-76 i dva helikoptera Mi-8 koji deluju zajedno sa amfibijskim protivpožarnim avionom Be-200 kog je Atina iznajmila od Rusije još u junu. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar