U trendu

Mesec frankofonije u Beogradu povodom 50 godina postojanja

BEOGRAD – Pomoćnik beogrardskog gradonačelnika Andreja Mladenović i sekretar za kulturu Ivan Karl razgovarali su danas u Starom dvoru s delegacijom frankofonih zemalja i njihovih asocijacija o obeležavanju 50 godina frankofonije u Beogradu.

Kako je saopštio Beoinfo, Mladenovic je histakao da će povodom ovog jubileja, frankofone zemlje i u Srbiji organizovati niz manifestacija kulturnog, naučnog i obrazovnog tipa.

„Danas smo razgovarali o manifestacijama na kojima će Beograd učestvovati i pomoći u organizovanju, kako da bi se frankofona kultura i francuski jezik, kao jezik koji okuplja preko 80 zemalja, dalje razvijali i promovisali. S obzirom na to da je naša zemlja pristupna članica, imamo obavezu da frankofonu kulturu širimo i kod naših građana, ali i da budemo uključeni u sve manifestacije i u organizovanje događaja u našoj zemlji i gradu“, rekao je Mladeonović.

Dodao da je ova delegacija predložila da jedna ulica, trg ili park dobije naziv po nekoj istaknutoj frankofonoj ličnosti ili po frankofoniji uopšte, a što će biti na dnevnom redu sledeće sednice gradske skupštine.

Direktorka regionalne kancelarije Međunarodne organizacije za frankofoniju (OIF) Reni Jotova predložila je da se organizuje muzički događaj koji će uključiti 23 zemlje istočne i centralne Evrope, povodom rođendana frankofonije koji se slavi 20. marta.

„Povodom proslave 50 godina postojanja organizacije OIF, predviđeno je da 20. marta bude organizovan fleš-mob u Starom gradu, odnosno koreografija koja okuplja značajan broj dobrovoljnih učesnika… Takođe, ako neka vaša ulica već nosi naziv po nekoj franucskoj ličnosti, predlažemo da se doda pločica sa kratkom biografijom te ličnosti“, kazala je Reni Jotova.

Savetnik za saradnju Ambasade Francuske i direktor Francuskog instituta u Srbiji Manuel Buar istakao je da će manifestacije u čast jubileja biti održane i u Nišu i Novom Sadu, gde će različite frankofone i francuske kompanije ukazati na značaj francuskog jezika, koji nije samo jezik književnosti nego i poslovni jezik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.