Mihajlović: Patnja i vrisak ne smeju da se završe ćutanjem

BEOGRAD – Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović rekla je danas da je u Srbiji statistika i dalje crna kada se radi o nasilju nad ženama, te istakla da je važno da se u borbi za bolju budućnost ujedini celo društvo.

Mihajlović je na događaju „Nazovi nasilje pravim imenom“ povodom obeležavanja globalne inicijative koja se sprovodi u Srbiji „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ navela da 85 odsto građanki u Srbiji smatra da je rodno nasilje uobičajeno, 80 odsto devojaka doživi zvižduke na ulici, dok svaka treća mlada osoba misli da je kratka suknja opravdanje za napad na ženu.

„Takođe, 29 odsto ispitanih smatra da je nasilje privatna stvar, 63 odsto kaže da je dobra žena ona koja posluša muža i kada se ne slaže sa njim, dok svaki četvrti mladić i svaka deseta devojka smatra da jedan šamar nije nasilje“, kazala je ona i podsetila da je ove godine u Srbiji ubijeno 26 žene, dok je taj broj veći od 350 u poslednjih 10 godina.

Dodaje, da se protiv nasilja ne bori samo16 dana, već cele godine.

„Moja poruka je da ničija patnja i vrisak ne smeju da se završe ćutanjem. Država je stvorila uslove da se borimo, ali to nije dovoljno, jedini način je da se zaista borimo protiv nasilja nad ženama, koji god oblik tog nasilja bio, jeste da smo svi zajedno u toj borbi, da znamo da postoji i fizičko i psihičko nasilje i da ne dozvolimo da devojčice i žene budu povučene u sebe, već da budu aktivan deo društva“, navela je ona.

Kako kaže, borba za život bez nasilja traje svaki dan i to je jedini način za stvaranje zdravog društva.

Mihajlović je istakla da je rodna ravnopravnost i međusobno poštovanje i pozvala sve da reaguju protiv nasilja u svakom trenutku.

Regionalna direktorka UN Women za Evropu i Centralnu Aziju Alia Rl-Jasir kaže da je veliki problem što i pored toga što živimo u informatičkom dobu ne postoje precizni podaci o tome koliko je nasilje nad ženama zaista prisutno širom sveta.

Razlog za to je, kaže ona, što žrtve nasilje iz straha, stida i stigme koja ih prati ne govore o nasilju i ne prijavljuju ga.

Ona je istakla značaj globalnih pokreta #Metoo, #Time’sUp i drugih koji vraćaju fokus i pažnju zajednice na problem nasilja nad ženama koje je prisutno u svakoj sferi društva.

Ističe, da je glavna poruka ovogodišnje kampanje prekid ćutanja, podrška žrtvama i borba da se ljudska prava sprovode za sve devojčice i žene.

„Za većinu nasilnika nema posledica i to je najgora poruka žrtvama koju saljemo, veliku ulogu u promeni takve situacije igra policija i pravosudni sistem. Naša kolektivna odgovornost je da se borimo i da se glasovi žrtve čuju. U digitalnom svetu su žene lake mete, proganjanje i psihičko nasilje je sve češće, zato je važno da se postavimo u tuđe cipele i da verujemo žrtvama“, zaključila je ona.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčić Stamčar kaže da su milioni života žena i dece širom sveta prekinuti usled nasilja, te da se nasilje najčešće događa kod kuće, na mestu koje treba da bude oaza sigurnosti za svakog pojedinca.

Ona je podvukla da su najviše ugrožene žene iz manjinskih grupa, žene sa invaliditetom, žene iz sela i žene drugačije seksulane orijentacije.

„Jednakost žena i muškaraca je osnova vrednost EU od početka osnivanja. Nadam se da će događaji poput ovog podići svest javnosti i reći ne nasilju, koje je jasno kršenje ljudskih prava“, navela je ona.

Kao deo širenja kampanje o različitim vrstama nasilja, danas su gosti i predstavnici medija putem virtuelne stvarnosti mogli da iskuse tipične oblike psihološkog nasilja nad ženama kroz instalaciju virtuelne realnosti.

Instalacija će biti dostupna svima koji posete Narodni muzej do 10. decembra, a nalaziće se i u Ikea izlogu u Knez Mihajlovoj u okviru kampanje „Orangde the world#HearMeToo“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.