U trendu

Mladi iz Srbije zainteresovani za studije u inostranstvu

Delegacija EU u Srbiji i EU info centar danas su na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu predstavili program Evropske unije Erazmus+ za obrazovanje, mlade i sport, uključujući obrazovne stipendije dostupne srpskim studentima.

Program Erazmus+ za period 2014-20. vredan je 14,7 milijardi evra a u njemu je objedinjeno sedam ranijih programa za obrazovanje i mlade, uključujući Tempus, Erazmus Mundus i Mladi u akciji.

Govoreći o obrazovnoj komponenti Erazumusa+, predstavnici Fondacije Tempus Erazmus+ rekli su da je kroz program razmene Erazmus Mundus prošlo 1.100-1.200 studenata i još oko 500 na master i doktorskim programima.

Očekuje se da ove godine kroz Erazumus+ prođe 1.200-1.300 studenata iz Srbije.

Sofija Petrović iz Fondacije Tempus Erazmus+ istakla je značaj povezivanja mladih iz Srbije sa studentima u inostranstvu kroz obrazovni program EU.

Kako je napomenula, primetno je da više naših studenata odlazi nego što dolazi stranih i zato u Fondaciji rade na tome da u Srbiju na studije dolazi više mladih iz inostranstva.

U danu posvećenom mladima na štandu Delegacije i EU info centra na Sajmu predstavljen je i program Mladi u akciji, namenjen onima od 13 do 30 godina.

Program Mladi u akciji bio je veoma uspešan u Srbiji u prethodnom sedmogodišnjem periodu (2007-13.), s obzirom da je 60% projekata sa Zapadnog Balkana bilo iz Srbije.

Ukupna vrednost projekata na kojima su nosioci bili mladi iz Srbije dostigla je 5,6 miliona evra.

Kako je istakao Srđan Mitrović iz nevladine organizacije „Hajde da …“, prolaznost projekata iz Srbije u Briselu bila je 25-30 odsto, što se smatra dobrom prolaznošću u poređenju sa nekim zemljama koje su imale prolaznost od samo pet odsto.

Prosečan grant po projektu bio je 17.300 evra, naveo je Mitrović i dodao da je Srbija u sklopu programa Mladi u akciji sarađivala sa 35 zemalja, pri čemu najviše sa Makedonijom, Italijom i Bosnom i Hercegovinom.

Mladima okupljenim na štandu Delegacije EU u Srbiji i EU info centra predstavljen je i Evropski volonterski servis (EVS) koji promoviše mobilnost mladih a o prednostima i svojim iskustvima iz EVS govorila je volonterka Milena Milošević.

Kroz program Evropske unije Erazmus+ finansiraju se projekti u oblastima obrazovanja i obuke, mladih i sporta sa ciljem povećanja zapošljivosti i unapređenja sistema obrazovanja, obuka i omladinskog rada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.