Moguće alternativne rute za migrante

Državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije Jana Ljubičić izjavila je danas da se mogu očekivati alternativne rute za prolazak migranata, iako je balkanska ruta u ovom trenutku zaustavljena.

U saopštenju MUP-a je navedeno da je Ljubičić, koja učestvuje na neformalnom sastanku ministara unutrašnjih poslova Evropske unije u Bratislavi, kazala da je Srbija kao jedna od država na zapadnobalkanskoj ruti, podnela veliki teret od početka migrantske krize.

Ona je dodala i da MUP Srbije preduzima pojačane mere na najvažnije ulazne tačke u zemlju, prvenstveno na srpsko-makedonskoj i srpsko-bugarskoj granici.

Ukazavši da se problem iregularnih migracija i pojave velikog broja ilegalnih migranata ne može odvojiti od problema krijumčarenja i trgovine ljudima, kao i njihove ugroženosti od različitih oblika eksploatacije, Ljubičićeva je upozorila da bi se zemlje zapadnog Balkana, ali i druge države, u narednom periodu mogle suočiti i sa povećanjem krijumčarenja ljudi.

„Srpska policija je tokom prošle godine podnela krivične prijave protiv 1.127 osoba zbog krijumčarenja više od 8.000 ljudi, dok smo od početka ove godine do danas podneli prijave protiv 228 krijumčara za dela krijumčarenja 1.741 osobe“, rekla je ona.

Ljubičić je ocenila i da se samo zajednički može odgovoriti na te izazove, a da je Srbija spremna da pruži pun doprinos u nemilosrdnoj borbi protiv terorizma, kroz saradnju sa relevantnim medjunarodnim činiocima, kao i kroz razmenu biometrijskih podataka i informacija o bezbednosno interesantnim osobama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.