U trendu

Nagradni foto-konkurs „Odrziva mobilnost za zdraviji zivot“

BEOGRAD – Uoči kampanje „Evropska nedelja mobilnosti“, koja će biti održana u Beogradu od 16. do 22. septembra, u toku je nagradni foto-konkurs pod nazivom „Održiva mobilnost za zdraviji život“.

Konkurs će trajati do ponoći 12. septembra, a za pobednike su obezbeđene nagrade – prva nagrada vaučer za kupovinu električnog trotineta u vrednosti od 60.000 dinara, druga vaučer za kupovinu bicikla u vrednosti od 40.000 dinara i treća vaučer za kupovinu rolera u vrednosti od 20.000 dinara.

Konkurs su raspisali Grad Beograd i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić kaže da konkurs promoviše korišćenje nemotorizovanih vidova prevoza, a sve u cilju podizanja svesti građana o značaju tog vida prevoza i unapređenja kvaliteta vazduha i životne sredine u gradu u skladu sa ciljevima Plana održive urbane mobilnosti.

Gradonačelnik je objasnio da je konkurs otvoren za sve tako što će učesnici postavljati svoje fotografije na lični Instagram profil, uz obeležavanje odnosno „tagovanje“ Instagram profila Grada Beograda – @grad_beograd i obeležavanje svoje fotografije oznakom #mobilnostzazdravlje.

Gradonačelnik je rekao da je uslov da su fotografije snimljene na teritoriji Beograda i da svojim sadržajem budu usklađene sa temom „Održiva mobilnost za zdraviji život“ u okviru „Evropske nedelje mobilnosti“.

„Dakle, teme su vožnja bicikla, trotineta, rolera, pešačenje i svi vidovi nemotorizovanog prevoza čije prednosti ovom prilikom želimo da istaknemo“, istakao je Radojičić, navodi se na sajtu Grada Beograda.

Naglasio je da Grad Beograd poslednjih nekoliko godina intenzivno radi na usmeravanju ka zelenoj hijerarhiji u saobraćaju.

To, dodao je, znači da je namera da se prednost pruži pešačima, biciklistima, korišćenju nemotorizovanog prevoza i javnog prevoza u odnosu na automobile.

„To će doprineti očuvanju životne sredine i boljem zdravlju svih građana“, rekao je Radojičić.

U saopštenju se napominje da su pobednici konkursa u obavezi da po zahtevu organizatora dostave originalnu fotografiju u elektronskom obliku, minimalne rezolucije 4.000 x 3.000 piksela.

Odluku o izboru pobednika konkursa doneće Komisija za sprovođenje javnog konkursa, koju će činiti predstavnici Grada Beograda, Delegacije EU u Srbiji, UNDP-a i SKGO-a.

Nagrade su obezbedili Delegacija EU u Srbiji i Program Ujedinjenih nacija za razvoj.

Po okoncanju konkursa, od 16. septembra do 22. septembra biće organizovana izložba najboljih fotografija, kada će biti i uručene nagrade pobednicima.

Sa tekstom konkursa zainteresovani se mogu upoznati na sajtu www.skgo.org u sekciji Konkursi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.