U trendu

Nedeljnik Hrvatska riječ iz Subotice obeležava 20 godina rada

Na današnji dan pre 20 godina izašao je prvi broj nedeljnika na hrvatskom jeziku „Hrvatska riječ“ iz Subotice.

Novinsko-izdavačka ustanova (NIU) „Hrvatska riječ“ osnovana je 8. maja 2002. godine, a osam meseci kasnije objavljen je prvi broj nedeljnika.

Ustanova i list dobili su ime po dnevniku a kasnije nedeljniku koji je izlazio u Subotici od 1945. do 1956. godine.

Ustanova „Hrvatska riječ“ osnovana je nakon što je 21. februara 2002. godine tadašnja Savezna Republika Jugoslavija usvojila Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina.

Tim zakonom Hrvati, koji su u nekadašnjoj zajedničkoj Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji bili konstitutivan narod, priznati su u novoj državi kao nacionalna manjina.

Na taj način, stekli su pravo na osnivanje svoga saveta nacionalne manjine, Hrvatskog nacionalnog vijeća, pravo na obrazovanje na hrvatskom, službenu upotrebu jezika i pravo na informisanje na hrvatskom jeziku.

Od 2004. godine osnivač NIU “Hrvatska riječ” je Hrvatsko nacionalno vijeće, a finansijer Autonomna pokrajina Vojvodine.

Godišnje se objave 52 broja, a jednom mesečno dodatak za mlade „Kužiš“ i za decu „Hrcko“.

Sedište redakcije je u Subotici, a u proteklih 20 godina štampano je više od 1.000 brojeva nedeljnika.

„U današnje vreme, kada jedna vest živi tek nekoliko sati, izazov je pripremati nedeljnik, a još veći izazov pripremati nedeljnik za manjinsku zajednicu. Koliko prostora dati temama koje se direktno tiču same zajednice a koliko prostora opštim temama, jer Hrvati u Srbiji nisu izolovana zajednica na koju ne utiču problemi u društvu, politici, odnosima Srbije i Hrvatske, privredi. Trudimo se pomiriti i jedno i drugo“, kazala je agenciji Beta glavna urednica „Hrvatske riječi“ Zlata Vasiljević.

Ona je navela da je povodom jubileja u štampi knjiga „Fragmenti (Izbori iz intervjua 2003 – 2020.)“.

„Želja nam je bila da izađemo iz kruga hrvatske zajednice i da bidemo vidljivi i u široj društvenoj, političkoj i novinarskoj javnosti. Za to su nam se najprikladnijim činili naši intervjui. Bilo ih je više od 1.000, a za ‘Hrvatsku riječ’ govorili su učesnici političkog, kulturnog, privrednog, društvenog, sportskog života i Srbije i Hrvatske“, navela je Vasiljević.

Po njenim rečima, intervjui su odabrani tako da se mogu čitati i kao hronika proteklih 20 godina iz ugla političkog života u Srbiji, iz ugla odnosa Srbije i Hrvatske, odnosa Hrvatske prema svojoj manjini u Srbiji, iz ugla privredne saradnje, društvenih i političkih promena.

Ona je najavila da će NIU „Hrvatska riječ“ ove godine biti preseljena u „Hrvatsku kuću“ u Subotici, u kojoj će biti i sedište Hrvatskog nacionalnog veća i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Projekat „Hrvatske kuće“ finansira Hrvatska.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar