Nema indicija da je povećan stepen ugroženosti građana

Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je danas u Preševu, da prema trenutnoj bezbednosnoj proceni, nema nikakvih indicija da je stepen ugroženosti građana Srbije veći nego što je bio prošle nedelje.

Gašić je novinarima prilikom obilaska prihvatnog centra za izbeglice, rekao da se policija i ostale službe, a pre svega Ministarstvo rada, brinu o tome da sa izbeglicama u Srbiju „ne može da uđe ništa nelegalno“.

On je rekao da je povišen nivo bezbednosti u policiji, vojsci i bezbednosnim službama, što je normalna procedura u ovakvim situacijama. Dodao je da se bezbednosna situacija u zemlji i okruženju redovno prati, ali da se trenutno ne procenjuje da postoji povećan stepen rizika.

Ministar je rekao da je u proteklih šest meseci u Srbiju ušlo 490.000 migranata i da su svi oni registrovani na način na koji je to moguće.

Gašić je precizirao da izbeglice u Srbiju dolaze bez dokumenata, kao i da pre toga prolaze kroz tri ili četiri države – Tursku, Grčku, Makedoniju ili Bugarsku, i da Srbija ne može da uradi ništa više na njihovoj registraciji nego što već radi.

„Na samom ulasku u Srbiju postoji policijski punkt na kojem izbeglice prolaze kroz skener i detaljan pregled policije, koja pregleda sve što nose u prtljagu i oduzima im noževe, makaze ili bilo šta što proceni da može da povredi nekoga“, rekao je Gašić.

Ministar je dodao da policija, na više od 20 punktova u Preševu, uzima otiske prstiju izbeglicama i fotografiše ih ali je ponovio da niko od njih nema dokumenta, kao i da se svi redom izjašnjavaju da su rođeni 1. januara.

Gašić je u prihvatnom centru u Preševu obišao zgrade koje se adaptiraju za prihvat izbeglica tokom zime i rekao da se zgrade moraju spremiti za zimu i zbog izbeglica i zbog onih koji rade u tom centru, a da će na sličan način objekti biti uređeni i kod Šida.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.