Nišlije u velikom broju krenule po badnjak u okolne šume

Veliki broj gradjana Niša i ove godine uneće u svoj dom badnjak iz šuma u okolini grada, a ne kupljen u prodavnici ili na pijaci.

Po badnjak odlaze čitave porodice iz Niša, neki već u ranu zoru.

Stanovnici niških naselja Brzi Brod, Nikola Tesla i Trošarina tradicionalno po badnjak odlaze na brdo iznad nekadašnjeg sedišta Šumskog gazdinstva Niš, a i ovoga jutra i prepodneva bilo ih je tamo više stotina.

Neki od njih primenili su u potpunosti stare običaje pre seče badnjaka, poput polivanja stabla vinom i posipanja pšenicom i orasima.

Miodrag Djokić iz naselja Brzi Brod kazao je za agenciju Beta da svake godine odlazi po badnjak, s tim što nekad sa njim podje unuk, a nekada unuka.

„To je tradicija u našoj porodici. Ne kupujemo badnjak već dodjemo u šumu, prekrstimo se i isečemo granu. Pridržavamo se i starog običaja da na Badnji dan postimo“, rekao je Djokić.

Igor Prekovski takodje je kazao da svake godine odlazi u šumu po badnjak.

„Poštujemo sve one običaje koje su poštovali i naši stari. Prekrstimo se i uzmemo prve opiljke. Oni se stavljaju u česnicu zajedno sa paricom. To je dobro za zdravlje dece“, izjavio je Prekovski.

Filip Jovanović  kazao je da sa drugovima odlazi po badnjak, na brdo nedaleko od naselja u kome živi.

„Trudimo se da sačuvamo našu tradiciju koliko je to moguće. Možemo da kupimo badnjak na ulici, ali nam to ne predstavlja zadovoljstvo, kao kada na ovaj način, odlaskom u šumu po badnjak, obeležimo praznik“, rekao je Jovanović.

Najveći broj gradjana Niša i ove godine će uneti u svoj dom hrastove grančice, ali na žalost, ima i puno onih koji će zbog toga iseći čitava hrastova stabla.

Na pijacama u Nišu ponuda badnjaka je i ove godine je velika, a u zavisnosti od toga da li su ukrašeni ili ne prodaju se po ceni od 50 do 200 dinara.

U hramovima u Nišu u toku popodneva biće organizovano osvećenje i paljenje badnjaka, ali će zbog aktuelne epidemiolške situacije izostati tradicionalno lomnjenje česnice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.