U trendu

Novi načini upravljanja ljudskim resursima u lokalnim samoupravama

Više od 1.000 učesnika i oko 150 lokalnih samouprava u Srbiji učestvovalo je u projektu za stvaranje brže, efikasnije i modernije usluge za gradjane Srbije, saopšteno je danas na završnoj konferenciji projekta „Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi“.  Projekat zajednički finansiraju Evropska unija i Savet Evrope, a implementira Savet Evrope u saradnji s projektnim partnerima – Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO) i Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave Srbije.
Ukupan budžet projekta, koji je pokrenut 2016. godine, iznosi dva miliona evra i relizovaće se do kraja 2017. godine.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Zoran Kasalović rekao je na konferenciji da je Zakon o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, koji je usvojen u februaru prošle godine, uspostavio novi službenički sistem i novi sistem stručnog usavršavanja za zaposlene.

Dodao je i da se radi na formiranju Nacionalne akademije za javnu upravu koja će prvi put obezbediti stručno usavršavanje na jednom mestu.

Istakao je da je kroz ovaj projekat, u okviru paketa podrške 1.388 učesnika iz 90 lokalnih samouprava, učestvovalo tokom 2017. na različitim obukama.

„Analizirali smo potrebe za edukacijom, te smo držali i obuke za 1.369 zaposlenih za primenu  Zakona o opštem upravnom postupku i za pripremu i sprovodjenje projekata. Kroz devetonedeljnu e-learning obuku prošlo je 146 učesnika, a 867 zaposlenih pohadjalo je 32 regionalne obuke“,  rekao je Kasalović.

Prema njegovim rečima, cilj projekta je da kroz uspostavljanje profesionalnog sistema obuke i bolje upravljanje ljudksim resurisma dostigne veći stepen efikasnosti i zadovoljstva gradjana radom opština i gradova.

Predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji Stefen Hudolini istakao je da je reforma javna uprava od suštinskog značaja za EU, a posebno u okviru pristupanja novih država članica.

Istakao je da je najvažniji stub reforme države uprave u Srbiji uspostavljanje profesionalne državne uprave i dodao je da je zahvaljujući ovom projektu uspostavljen okvir koji predstavlja dobru osnovu za reforme u upravljanju ljudskim resursima. 

Generalni sekretar SKGO Djordje Staničić rekao je da je SKGO uvek bila za profesionalizaciju, ukidanje nepotizma, podizanje ugleda zaposlenih u lokalnim samupravama, kao i za to da lokalne samouprave budu uslužno mesto za sve gradjane i privredu.

Podsetio je i da je SKGO formirao Mrežu za ljudske resurse koja obuhvata oko 180 opština i omogućava medjusobnu saradnju.

Staničić se zahvalio EU i Savetu Evrope i resornom ministarstvu na podršci i istakao da je namera da sa ovakvim ciljevima i projektima nastavi i ubuduće.

Šef Misije Saveta Evrope Tim Kartrajt ocenio je da je ovim projektom uspostavljen temelj za proces reforme državne uprave u Srbiji i dodao da je dobro upravljanje jedan od prioriteta za Savet Evrope u Srbiji.

On je ocenio i da će formiranje Nacionalne akademije biti veliki korak za unapredjenje državne uprave u Srbiji i dodao da je potrebno podržati taj projekat.

Dodao je i da gradjani očekuju efikasne i trasparentne usluge i ljubaznu javnu upravu.

Savet Evrope sproveo je konkurs za izbor 20 pilot opština, kojima su danas dodeljeni sertifikati,  za sprovodjenje paketa podrške za unapredjenje funkcije upravljanja ljudskim resursima i u tim opštinama su primenjeni posebni paketi konsultantantske podrške.

Menadžer projekta u Savetu Evrope Aleksandar Jovanović istakao je da je cilj projekta da se uspostavi sistem modernog upravljanja ljudskim resursima u lokalnim samoupravama, kao i uspostavljanje uredjenog i efikasnog sistema za stručno usavršavanje zaposlenih.

Predsednik Opštine Medvedja, koja je dobila sertifikat, Nebojša Arsić istakao je da je to velika čast  i da očekuje da će doprineti razvoju opštine i napretku zaposlenih.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar