U trendu

Odbornici sutra o rebalansu, osnivanju novih preduzeća. . .

BEOGRAD – Odbornici Skupštine grada Beograda raspravljaće na sutrašnjoj sednici o osnivanju novih gradskih preduzeća, imenovanju ulica…a najvažnija tačka dnevnog reda je rebalans budžeta, prema kojem je ukupan budžet za ovu godinu povećan u odnosu na planirani.

Kako je ranije za Tanjug izjavio predsednik gradskog parlamenta Nikola Nikodijević, prema ovom rebalansu ukupan budžet Grada, zajedno sa budžetima gradskih opština, iznosi 173,4 milijarde dinara (173.404.982.331 dinara) što je, kako kaže, za 4,5 odsto više u odnosu na planirani.

„Svi smo svesni da se čitav svet, pa i mi suočavamo s krizom, pre svega energetskom, koja se preliva i na sve druge oblasti tako da smo ovaj budžet koncipirali tako da građani što manje ili gotovo uopšte ne osete ono što se trenutno dešava na svetskom tržištu energenata, odnosno hrane“, rekao je Nikodijević.

Istakao je da je najvažnije da se obezbedi dovoljno energenata i dodao da se to ne odnosi samo na energente vezano za JKP „Beogradske elektrane“, već pre svega na energente za grejanje obdaništa, škola, za nesmetano funkcionisanje javnih komunalnih sistema.

Prema rebalansu budžeta, kaže Nikodijević, više novca odvojeno je i za održavanje puteva na teritoriji Beograda, ali i za dečju zaštitu i obrazovanje.

Naveo je da će povećanja biti i u oblasti socijalne zaštite i to za više od dve milijarde dinara, te dodao da će najveći deo sredstava ići za vaučere za nabavku sportske opreme za decu preškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, kao i za zaposlene u predškolskim ustanovama i obrazovanju.

Na dnevnom redu sednice je i odluka o rešavanju pitanja vodosnabdevanja stanovnika obrenovačkog naselja Konatice, a reč je o 120 domaćinstava.

„Konatice dugi niz godina imaju problem sa vodosnabdevanjem. Sa ‘Beogradskim vodovodom’ smo dogovorili da naprave krak prema Konaticama i stanovnici tog naselja će biti priključeni na gradski vodovod“, istakao je Nikodijević.

Naveo je da je jedna od važnijih tačaka sednice i osnivanje novog preduzeća koje će se baviti naplatom karata u gradskom prevozu, što je do sada radila privatna kompanija „Kentkart“.

Na dnevnom redu sednice su izmena odluke o utvrđivanju obima sredstava za vršenje poslova Grada i gradskih opština i određivanju prihoda koji pripadaju Gradu, odnosno gradskim opštinama u 2022. godini, kao i Predlog odluke o završnom računu budžeta Grada Beograda za 2021. godinu.

Takođe, na dnevnom su Predlog odluke o dodeli naziva ulice na teritoriji opštine Novi Beograd i Dopuna odluke o neophodnosti iseljenja sa planom preseljenja domaćinstava koja žive u neformalnom naselju na lokaciji deponije „Vinča“, kao i ponovnog uspostavljanja izvora prihoda sakupljača sekundarnih sirovina na toj deponiji.

Odbornici će razmatrati niz drugih predloga odluka, među kojima su izmene i dopune Odluke o komunalnoj miliciji i dopuna odluke o određivanju komunalnih delatnosti.

Raspravljaće se i o predlogu osnivanja javnog komunalnog preduzeća „Beogradski park“ za upravljanje parkovima na području opština Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica, kao i o Predlogu odluke o osnivanju privrednog društva Sportski centar „Novi Beograd“ d.o.o. Beograd.

Na dnevnom redu je i odluka o postavljanju plutajućih objekata na vodnom zemljištu na teritoriji Beograda, kao i izmene i dopune plana mesta za postavljanje plutajućih objekata na vodnom zemljištu na teritoriji Beograda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.