U trendu

Održan protest radnika fabrike Fijat plastik ispred kragujevačke skupštine

Radnici Fijat plastik-a, koji štrajkuju tri meseca zbog smanjenja zarada, održali su protest ispred gradske skupštine na kome su od poslodavaca zatražili da im „vrati oduzeto“, a od Vlade Srbije se uključi u rešavanje problema.

„Tražimo od Vlade da se umeša kao trećinski vlasnik Fijata i da nam pomogne kroz socijalnu pomoć. Mi smo već nudili neke modele kako to može sve da se odradi. Za jedan dan može da se sedne i da se reši problem“, kazao je predsednik Štrajkačkog odbora i Samostalnog sindikata fabrike Zoran Miljković.

Miljković je rekao da su radnicima Fijata smanjene plate, regres i sva primanja.

„Drastično je pao prosek plate, negde otprilike oko 700 evra na godišnjem nivou po radniku, što u principu za Fijat nije ništa, a nama znači egzistenciju“, rekao je on.

Miljković je napomenuo da poslodavac radnike „ignoriše“ sve vreme, ali je ocenio da će „kad-tad“ morati da se sa njima dogovore i da im vrate „to što su im uzeli“.

On je rekao da Fijat (FCA) na dnevnom nivou gubi oko 45. 000 evra zbog štrajka u Fijat plastiku, a za povraćaj novca, koji radnici te fabrike traže, treba oko 30.000 evra za sve zaposlene na godišnjem nivou.

Miljković je ocenio da to govori o tome kako se Fijat „bahato“ ponaša prema radnicima i poručio poslodavcu da radnici neće stati i da „nema predaje“ u borbi za ispunjenje zahteva.

„Plate u autoindustriji moraju biti iznad prosečne plate u državi koja je sada 63.000 dinara. Naša plata je drastično manja od toga, što je sramotno“, rekao je Miljković i najavio da će se radnici u toj industriji ubuduće boriti za veće plate.

Sekretar Samostalnog sindikata Bojan Božović rekao je da ta kompanija radnicima ove godine uzima od regresa 32.000 dinara, a sledeće godine uzeće 34.000, što pokazuje kako ta kompanija „obara prosek“ plate.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata grada Kragujevca Jugoslav Ristić rekao je da se radnici Fijat plastik-a ne bore samo za sebe već i za poboljšanje položaja svih radnika u zemlji.

Ristić, medjutim, smatra da se problem niskih zarada ne može rešavati samo štrajkovima, već je to i političko pitanje u Srbiji, te su na tom planu potrebne promene.

On je kazao da su plate radnika „nedostojne ljudskih bića“ i da „nisu ni socijalna pomoć“, jer su malo veće od minimalne zarade.

„Zato je neophodno da se naprave promene, da ova država bude posvećena većini ljudi, a većina u ovoj zemlji su radnici. Da su radnici dobro organizovani, ovo ne bi moglo da nam se dogadja, ne bi mogao Fijat da ne poštuje ugovor i zakone u Srbiji“, poručio je Ristić.

Ristić je dodao da svi radnici treba da se udruže, a ne da budu „jeftina radna snaga“.

Predsednik sindikata metalaca Kragujevca Rajko Blagojević rekao je da će sindikat da istrajava u borbi za pregovore radnika sa poslodavcem u Fijatu i da „brani“ donošenje kolektivnog ugovora koji je jedini način da radnici urede sva prava koja su sada „poremećena“.

U fabrici Fijat plastik proizvode se branici za sestrinsku kompaniju Fijat Krajsler automobili Srbija imontiraju na automobil „Fijat 500L“.

Radnici „Plastika“ su poslati na plaćeno odsustvo do 10. maja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.