U trendu

Održan prvi sastanak za unapređenje položaja advokata

BEOGRAD – Na prvom sastanku radne grupe za unapređenje krivično-pravne zaštite advokata i analize položaja advokata u Srbiji, održanom danas u Advokatskoj komori, članovi grupe informisani su o preduzetim radnjama u vezi sa rešavanjem ubistva advokata Dragoslava Ognjanovića.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva pravde, članovi radne grupe usaglasili su se da će se ponovo obratiti Republičkom javnom tužilaštvu kako bi se upoznali sa najnovijim podacima o broju i fazi krivičnih predmeta u kojima se advokati nalaze u svojstvu oštećenih, iako su im ti podaci dostavljeni početkom 2017.

Razmatrajući krivično-pravnu zaštitu advokata, ti podaci, istakli su članovi radne grupe, neophodni su kako bi se utvrdile moguće izmene postojećeg zakonodavnog okvira ili uvođenje novih krivičnh dela.

Takođe, članovi radne grupe usvojili su i metodologiju budućeg rada i dogovorili da se sastanci održavaju kontiniurano na nedeljnom nivou.

Pored predstavnika Ministarstva pravde, radnu grupu, koju je osnovala ministarka pravde Nela Kuburović, čine i predstavnici advokature, Republičkog javnog tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i Vrhovnog kasacionog suda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.