U trendu

Održana edukacija starijih lica o ponašanju u saobraćaju, podeljeni prsluci

BEOGRAD – Agencija za bezbednost saobraćaja, u saradnji sa Sekretarijatom za socijalnu zaštitu grada Beograda, održala je danas edukaciju starijih lica, kojom je započela kampanja „Bezbednost godi nama/Bezbednost godinama“.

U Klubu penzionera u Domu zdravlja na Kaluđerici, v.d. direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović rekao je da je kampanja usmerena na najstarije učesnike u saobraćaju – osobe starije od 65 godina.

„U 2022. godini imamo poražavajuće podatke što se tiče stradanja osoba starijih od 65 godina u saobraćajnim nezgodama. Čak 148 osoba je izgubilo život, a najčešće stradaju kao pešaci i biciklisti. Svaki drugi poginuli pešak u saobraćajnim nezgodama je osoba starija od 65 godina“, izjavio je Stamatović za Tanjug.

On je dodao da je to tema kojom penzionerima posebno hoće da skrenu pažnju.

Prema njegovim rečima, penzioneri sve te stvari već znaju, ali moraju da ih podsete na bezbedno učestvovanje u saobraćaju, pogotovo iz razloga što, kako je rekao Stamatović, u tim godinama dolazi do opadanja pažnje, opadanja mogućnosti procene rizika, procene ugrožene situacije i da se osobe starije od 65 godina značajno sporije kreću.

„Agencija za bezbednost saobraćaja je nakon ove edukacije danas pripremila određene poklone, a jedna od stvari koja će biti podeljena osobama starijim od 65 godina jesu svetloodbojni prsluci. Oni imaju upravo ulogu da skrenu pažnju, odnosno da osvetle učesnike u saobraćaju“ rekao je v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja.

Naglasio je da su zamolili penzionere da koriste prsluke, posebno u večernjim uslovima i u uslovima smanjene vidljivosti, uz podsećanje da, prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, osobe starije od 65 godina najčešće stradaju u periodu od 17 do 20 časova.

„Sada je taj period godine kada ranije pada mrak, kada je vidljivost smanjena i upravo je to razlog zbog čega posebno potenciramo da se koriste svetlo odbojni prsluci i prenesemo poruku da je neophodno da razmišljaju o tome da budu značajnmo uočljiviji, jer na taj način vozači, ukoliko nailaze na njih, na vreme će ih uočiti i nećemo imati problem, odnosno smanjićemo rizik stradanja u saobraćaju“, zaključio je Stamatović.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Aleksandra Čamagić izjavila je za Tanjug da je zahvalna Agenciji na osmišljavanju ove akcije i da, nakon što su čuli podatke o stradanjima osoba starijih od 65 godina, smatraju da je potrebno da najstariji sugrađani čuju nešto korisno, edukativno, kao i njihove utiske koji se tiču njihove bezbednosti u saobraćaju, pored toga što u klubovima penzionera svakodnevno provode zabavno vreme.

„Verujem da će se kroz kviz tokom edukacije dodatno osnažiti i da misle o svojoj bezbednosti i o bezbednosti članova svoje porodice, jer oni su pešaci, biciklisti, koji brinu o svojim unucima i drago mi je da smo otvorili ovu važnu temu“, rekla je Čamagić.ć.

Naglasila je da će Sekretarijat za socijalnu zaštitu zajedno sa Agencijom posetiti još klubova penzionera i na ostalim opštinama realizovati istu akciju.

„Obići ćemo većinu klubova u kojima imamo puno aktivnosti koje su zabavnog, edukativnog i kulturnog karaktera, a ovakvim akcijama, koje radimo zajedno sa Agencijom trudimo se da našim najstarijim sugrađanima oplemenimo svakodnevnicu, da imaju mesta na svakoj ošpštini, na kojima mogu svakodnevno da se druže“, zaključila je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.