U trendu

Ombudsman smatra da treba umanjiti račune za grejanje

BEOGRAD – Ombudsman grada Beograda Miljko Valjarević doneo je mišljenje prema kome bi gradska toplana trebalo potrošačima da umanji račune za grejanje za dane kada grejanja nije bilo, izjavio je za Tanjug Dejan Gavrilović iz Udruženja „Efektiva“.

Mišljenje je doneto po pritužbi tog udruženja o neblagovremenom počinjanju ovogodišnje grejne sezone u glavnom gradu.

„Sednica Skupštine grada Beograda je zakazana za 29.novembar i očekujem da će odbornici na toj sednicu da postupe prema mišljenju ombudsmana i doneti odluku o pravičnom umanjenju računa za grejanje“, rekao je Gavrilović.

Dodao je da jednostavna logika nalaže da ako neka usluga nije pružena nema opravdanja ni da je potrošači plaćaju.

Prema njegovim rečima toplane su samoinicijativno odložile grejnu sezonu, a lokalne samouprave nisu donosile odgovarajuće akte koji bi to poduprli zbog čega je Udruženje za zaštitu portrošača „Efektiva“ počelo da se bavi prijavama građana i da se obraća komunalnoj inspekciji na teritoriji Beograda.

„Pisali smo i gradskom sekretarijatu za energetiku, a kada su počeli da stižu prvi računi za grejanje za oktobar na kojima se videlo da umanjenja nema, obratili smo se i gradskom ombudsmanu i njegovo mišljenje je stiglo danas“, rekao je Gavrilović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.