U trendu

Oslikan mural na Svratištu za decu u Krfskoj

BEOGRAD – Na inicijativu ambasade Velike Britanije, volonteri iz ambasade, „Lica Ulice“ i deca iz svratišta, pod vođstvom umetnika iz Udruženja za razvoj i promociju urbane umetnosti Te8 zajedničkim snagama oslikali su mural i ulepšali prostor Svratišta za decu u Krfskoj koje vodi „Centar za integraciju mladih (CIM)“.

Predvođeni zamenikom ambasadorke Dominikom Otvejom, volonteri iz ambasade Velike Britanije i deca su se sjajno snašli u dosta drugačijem poslu, navedneo je u saopštenju.

Na praktičan način bili su u prilici da saznaju više o urbanoj umetnosti i u kolektivnom izvođenju oslikaju svoj prvi mural.

„Akcijom ulepšavanja fasade Svratišta spojili smo redovnu praksu volontiranja i saradnju sa nekoliko lokalnih organizacija, koje su naši već tradicionalni partneri. Divno je kada možete da date mali doprinos i pomognete, dok u isto vreme promovišete inkluzivno društvo u Srbiji. Nadam se da će ovaj zajednički poduhvat CIM, Udruženja za razvoj i promociju urbane umetnosti Te8, Roma Company, Lica Ulice i Britanske ambasade doprineti da neki naši najmlađi sugrađani vreme provode u prijatnijem i podsticajnijem okruženju“, rekao je Otvej.

Učešće umetnika iz Udruženja za razvoj i promociju urbane umetnosti „Te8“ baziralo se na tome da se deci korisncima svratišta u Krfskoj ulepša ambijent u kome borave i da volonteri iz ambasade Velike Britanije samostalno izvedu planirani koncept.

Osim toga, udruženje nastoji da svojim delovanjem preispita i obradi važne društvene teme, a jedna od njih je stvaranje inkluzivnog društva.

„Svima nama u prvom planu je bilo skretanje pažnje na velike napore koje članovi udruženja CIM ulažu, kako bi korisnicima svratišta pružili što bolje uslove. Simboličan način na koji je mural nastao, šalje snažnu poruku o važnosti inkluzivnog društva i primeru kako se stvari menjaju na bolje. Zahvaljujemo se na odličnoj saradnji prijateljima iz ambasade Velike Britanije i udruženju CIM i nastavljamo da planiramo buduće zajedničke akcije. Veliku zahvalnost dugujemo i Roma Company, uz čiju podršku je relizovan događaj“, rekao je predsednik Udruženje za razvoj i promociju urbane umetnosti Te8 Predrag Radovanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar