U trendu

Pašalić: Tražiću da kontrolišem više institucija i sankcije za nepoštovanje preporuka

Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić najavio je da će tražiti šira ovlašćenja koja će mu omogućiti kontrolu u još više institucija, ali i uvodjenje sankcija za nepoštovoanje preporuka ombudsmana.

„Jača i autoritativnija institucija zaštitnika gradjana je cilj kojem težim. Zato nam je važna izmena Zakona o zaštitniku gradjana, što je uostalom obaveza Srbije po poglavlju 23 (pravosudje i osnovna prava)“, rekao je Pašalić.

On je za današnje izdanje lista Blic kazao da će izmena Zakona o zaštitniku gradjana doneti novu sistematizaciju radnih mesta, rešavanje poblema prostora i preciznije i jasnije definisanje ovlašćenja.

„O svi tim pitanjima razgovarao sam i tražio mišljenje nevladinog sektora, kao i strukovnih udruženja sudija i tužilaca“, rekao je Pašalić.

Dodao je da javnost ima pogrešnu predstavu o platama, i to u Stručnoj službi zaštitnika gradjana. „Tu postoji nelogičnost zbog čega se ovo pitanje mora drugačije urediti“, rekao je on.

Pašalić je naveo da savetnik u toj instituciji ima istu platu kao savetnik u većini ministarstava, ali da postoje i ona ministarstva čiji službenici i nameštenici imaju veće plate pa tako dolazi do paradoksa da onaj koji kontroliše ima manju platu od kontrolisanog.

Govoreći o problemima gradjana, Pašalić je izdvojio probleme sa kojima se suoačavju roditelji dece sa smetnjama u razvoju, dece sa invaliditetom i teško bolesne dece.

„To je svuda najbolnija tema i zato sam predstavnike lokalnih vlasti pozvao da se uključe u unapredjenje servisa i usluga za podršku roditeljima i deci kojima je pomoć neophodna“, rekao je Pašalić.

Naveo je i primer žene od 86 godina koja je ispunjavala sva prava na zdravstvenu knjižicu, a nije je imala. „Rešili smo to“, dodao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.