U trendu

Patrijarh Porfirije razgovarao sa izaslanikom pape Franje i ambasadorom SAD

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije razgovarao je danas u Patrijaršijskoj rezidenciji u Beogradu sa nadbiskupom Lučijanom Surijanijem, apostolskim nuncijem u Srbiji, koji mu je uručio čestitku i poklon poglavara Rimokatoličke Crkve, pape Franje.

Kako je saopšteno iz SPC, patrijarh Porfirije je „zamolio apostolskog nuncija da papi Franji prenese njegovu blagodarnost na čestitkama i dobrim željama, a posebno na spremnosti da po različitim pitanjima otvara, podrži i neguje dijalog sa pravoslavnom crkvom u celini, kao i sa pomesnom SPC“.

„U duhu takvog dijaloga, sagovornici su se saglasili da jednaki izazovi i iskušenja koji su pretnja ne samo vrednostima koje su u temelju današnje Evrope i sveta, nego i ljudskom dostojanstvu, stoje pred svim hrišćanima, i da kao takvi zahtevaju sagledavanja, promišljanja i pregnuća svih“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju SPC se navodi da je patrijarh Porfirije danas razgovarao i sa ambasadorom SAD Entonijem Godfrijem, koji je „u ime SAD čestitao patrijarhu ustoličenje na tron poglavara SPC“.

Patrijarh je tokom razgovora naglasio da „ceni napore ambasadora Godfrija na unapredjenju srpsko-američkih odnosa“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.