U trendu

Pavićević i Sejdinović pretnje koje dobijaju čitali kao poeziju

Direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda Borka Pavićević i predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović čitali su sinoć „poeziju mržnje“, odnosno preteće poruke koje su dobijali prtoteklih godina u medijima, preko društvenih mreža ili u vidu komentara na različitim sajtovima.

Borka Pavićević je u novootvorenom Centru za savremenu književnost udruženja Krokodil iz Beograda kazala da je govor mržnje forma ispoljavanja sveprisutnog nasilja u društvu, te da javno čitanje poruka i njihovo prevodjenje u umetnost „katarzira i oslobadja od ucene straha“.

Nedim Sejdinović je rekao da je govor mržnje u Srbiji državna politika i ocenio da postoji jasan mehanizam kako ovaj „sistem raspamećivanja“ funkcioniše.

„Prvo vas targetira predstavnik vlasti, onda vas prozivaju režimski mediji, da biste potom bili izloženi kanonadi pretnji i uvreda“, kazao je Sejdinović.

On je ocenio da je cilj takve politike da se normalizacijom govora mržnje obični, pristojni ljudi „demobilišu“, odnosno oteraju od političkog i društvenog angažmana ili iz zemlje, i dodao da se taj cilj veoma uspešno ostvaruje.

„Po..rem ti se u bajramski ručak, a posle toga pravac Potočari, go..o jedno“, deo je „poezije mržnje“ koji je naveo Sejdinović

Veče „poezije mržnje“ moderirao je radijski voditelj Dragan Ilić koji je čitao i komentare mržnje dobijene tokom jutarnjeg programa „Budjenje sa Goricom i Draganom“, koji se emituje na Radiju S2.

Ilić je rekao da je društvo u toj meri zagadjeno mržnjom da ne postoji niti jedan medijski sadržaj koji ne može da bude povod za njeno ispoljavanje.

Nedim Sejdinović je, u ime Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Centru za savremenu književnost poklonio razlupano poštansko sanduče svog udruženja, koje je proglasio „artefaktom“, odnosno „artističkom materijalizacijom govora mržnje“.

Nova forma umetničke ekspresije – „poezija mržnje“ (hate poetry) originalan je format javnih nastupa nastao početkom 2012. godine u Berlinu, kao svojevrstan odgovor na snažan uspon govora mržnje u javnom govoru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.