Počela akcija čišćenja savskog šetališta

BEOGRAD – Akcija čišćenja savskog šetališta, oko starog železničkog mosta, počela je danas na inicijativu Ministarstva zaštite životne sredine, a resorna ministarka Irena Vujović istakla je da je cilj da se uredi ceo potez duž Save i da to bude primer ostalim gradovima u Srbiji.

Vujovićeva je ukazala da na tom delu savskog priobalja godinama postoji problem s divljom vegetacijom i mini deponijama zbog čega, kako je rekla, ceo prostor izgleda zapušteno, a otpad neretko završi u reci.

„Ovo je nastavak raščićavanja prostora pored reke, započeto uređenjem dela šetališta u okviru Beograda na vodi. Želja nam je da ceo ovaj potez duž Save bude uređen i da posluži kao primer za ostale gradove u Srbiji, a isto tako da svi počnemo na drugačiji način da se odnosimo prema rečnim obalama i samim rekama“, rekla je Irena Vujović, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dodala je da će u fokusu Ministarstva biti rešavanje problema s divljim deponijama širom Srbije i dodala da u tome lokalne samouprave, ali i građane, vidi kao partnere.

Vujovićeva je kazala da će podizanje svesti o tome da treba brinuti o svom gradu, rekama i sredini u kojoj se živ doprineti da se svest o ekologiji menja u celoj zemlji.

„Ova akcija je samo jedan mali korak ka našem krajnjem cilju – zdravijem i uređenijem Beogradu i Srbiji“, rekla je ministarka.

Akciji čišćenja savskog šetališta prisustvovao je i direktor JKP „Zelenilo-Beograd“ Slobodan Stanojević.

Akciju sprovode javno-komunalna preduzeća „Zelenilo-Beograd“ i „Gradska čistoća“, a podrazumeva raščišćavanje podrasta i divlje vegetacije, uklanjanje drvnog otpada, kao i divljih deponija i komunalnog otpada sa tog dela šetališta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.