U trendu

Podneta tužba protiv urednika Pinka, Informera, Pravde i organizacije Zavetnici

Grupa javnih ličnosti podnela je danas krivičnu prijavu protiv vlasnika TV Pink Željka Mitrovića, glavnog urednika Informera Dragana Vučićevića, predsednika Srpskog sabora Zavetnici Stefana Stamenkovskog i glavnog urednika list Pravda Igora Marinkovića zbog više krivičnih dela.

Prijavu su podneli predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović, novinarke Antonela Riha i Tamara Skrozza, direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević. Potpisnici prijave su i direktor Fondacije „Slavko Ćuruvija“ Ilir Gaši i glumci Sergej i Branislav Trifunović.

Oni urednike televizije i časopisa terete da su ih medijskim tekstovima i natpisima proglašavali izdajnicima i progonili bez bilo kakvog dokaza.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović rekao je nakon podnošenja prijave da je cilj ne da se kazne osobe i mediji navedeni u prijavi već da se vidi stav države o tome što svaki čovek bez ijednog dokaza može biti optužen da je izdajnik, zaverenik i strani plaćenik.

„Očekujemo kroz postupke tužilaštva da konačno saznamo da li je u ovoj državi dozvoljeno da vas bilo ko proglasi za stranog plaćenika, izdajnika, zaverenika samo zbog različitog mišljenja i to beužz sankcija. Nas interesuju šta će država i nadležne institucije preduzeti po krivičnoj prijavi. Po tome ćemo moći dobrim delom da sudimo i u kom pravcu ide srpsko društvo“, rekao je Obradović.

Advokat Miloš Stojković rekao je da je veoma opasno kada se preko medija, naročito onih sa nacionalnom frekvencijom vrši progon lica bez navoda koji bi potvrdili te dokaze, i to samo zato što misle drugačije o političkim ličnostima i društvenim pojavama.

„Sloboda izražavanja, pravo okupljanja i druga prava i slobode su jako bitna i moraju da budu zaštićena. Štiti ih krivično pravo i zato je danas podneta ova krivična prijava“, rekao je Stojković.

Direktor Fondacije „Slavko Ćuruvija“ Ilir Gaši rekao je da je bitno da se vidi da ne mogu tek tako da prodju odredjena krivična dela koja dovode u opasnost ljude i sputavaju slobodu mišljenja i reči.

„To ugrožava slobodu i prava ne samo pojedinaca već i društva u celini“, rekao je Gaši.

Predsednik NUNS-a upitan zašto nije branio novinare koje su napadali političari, poput novinara Pinka i Studija B, kazao je da je NUNS uvek reagovao kada je postojao osnov za to.

„Mi ne delimo novinare prema tome kojoj kući pripadaju već u svakom pojedinačnom slučaju gledamo da su prava novinara prekršena ili ne“, rekao je Obradović.

On je kao primer naveo list Tabloid, za koji je rekao da je NUNS reagovao povodom pisanja tog lista i čak zato zaradio tužbu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.