U trendu

Pokrenut postupak protiv javnih ličnosti koje su širile neistine o vakcinaciji

Više javno tužilaštvo, odeljenje za visokotehnološki kriminal, pokrenulo je istragu protiv antivakcinalista koji su preko fejsbuka širili besmislice, izazivali paniku i iznosili netačne informacije o MMR vakcini.

Na taj način uticali su da se smanji obuhvat vakcinisane dece, a sve to je imalo za posledicu i ima epidmiju morbila, koja uveliko traje u Srbiji.

„Više javno tužilaštvo u Beogradu – odeljenje za visokotehnološki kriminal postupa u pravcu utvrđivanja krivične odgovornosti više javnih ličnosti protivnika vakcinacije dece i oni su predmet obrade i procesuiranja Odeljenja koje vrši provere navedenog činjeničnog stanja i prikuplja potrebne dokaze i dokumentaciju kako bi na adekvatan način i u potpunosti pretkrivični postupak bio sproveden i okončan“, stoji u saopštenju višeg javnog tužilaštva.

Navodi se i da ni u ovom kao ni u bilo kom drugom predmetu neće biti ustupaka niti izuzetaka u smislu utvrđivanja krivične odgovornosti i krivičnog gonjenja onih lica koja su izvršila neko krivično delo, a nakon što budu prikupljeni svi relavantni dokazi i sprovedene i druge procesne radnje tužilaštvo će blagovremeno o tome obavestiti javnost.

Podsetimo, mediji su u februaru preneli vest da je prvom osnovnom sudu u Beogradu podneta krivična prijava zbog izazivanja panike i nereda protiv 43 osobe koje su protivnici vakcinacije dece, a posebno vakcinacije MMR vakcinom protiv malih boginja.

Prijavu je podnela grupa od 270 roditelja iz cele Srbije, na čelu sa dr Tomislavom Stevanovićem iz Zrenjanina i Vladimirom Cimermanom iz Beograda.

Prva na spisku prijavljenih je Slađana Velkov iz Vladičinog Hana sa trenutnim prebivalištem na nepoznatoj adresi u Skoplju. Na listi su i poznate estradne i javne ličnosti. Među njima Jelena Karleuša, Maja Volk, Mirjana Bobić Mojsilović, Miroljub Petrović…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (6)