U trendu

Politika: Marko Bumbaširević – umetnik mikrohirurgije

BEOGRAD – Akademik Marko Bumbaširević, koji je predvodio medicinski tim tokom složenog višečasovnog operativnog zahvata spajanja otkinutog ekstremiteta, kaže da je to bio slučaj „iz domena naučne fantastike“.

Bumbaširević u intervjuu za današnju „Politiku“, koja ga predstavlja kao „umetnika mikrohirurgije“, ne krije zadovoljstvo postoperativnim oporavkom pacijentkinje, novinarke Pinka Dee Đurđević, i ističe da će svakodnevno pratiti njeno stanje.

Ugledni akademik kaže da bi se isto poneo da se u ovako teškoj situaciji našao bilo koji drugi pacijent, jer na isti način, ističe, leči i poznate i nepoznate ličnosti iz bilo kog dela Srbije.

Bumbaširević je, napominje list, osoba koju često zovu kada se nešto loše dogodi, prilikom teških saobraćajnih nezgoda ili povreda u kojima je ljudima spletom okolnosti odsečena ruka ili noga.

Svojim „neverovatnim umećem“, navodi list, on uspeva da spoji otkinute ekstremitete.

„Politika“ ističe da se Bumbaširević godinama „borio s vetrenjačama“ kako bi dokazao koliko je važno da se u Srbiji pokrene oblast mikrohirurgije.

Zahvaljući njemu, inače, članu Srpske akademije nauka i umetnosti, Beograd je i u svetskim okvirima u ovoj oblasti medicine postao poznat, piše list.

Napominje se i da su se, zahvaljujući njegovoj upornosti najbolji stručnjaci iz Evrope u mikrohirurgiji okupili lane na kongresu u srpskoj prestonici, kao i da je zbog njegovog ugleda, Beograd u konkurenciji za organizaciju tog prestižnog stručnog skupa tom prilikom pobedio i Hajdelberg, Torino, i London.

„Nastavljam da radim u interesu struke. Ponosan sam što će Beograd 2021. godine biti domaćin Svetskog kongresa ortopeda“, rekao je profesor Bumbaširević, koji će predsedavati tom kongresu.

Ovaj specijalista ortopedske hirurgije je 2016. godine u Antaliji izabran za predsednika Evropskog udruženja mikrohirurga, dok je tri godine ranije u Briselu postavljen za predsednika Komiteta za ortopedsku mikrohirugiju, čime je postao ključna osoba za kreiranje programa, okruglih stolova, strategija iz oblasti medicine.

Doktorirao je na Medicinskom faktultetu Univerziteta u Beogradu 1994. godine. Profesor je ortopedske hirurgije i traumatologije, a od 2001. do 2014. bio je direktor Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju Kliničkog centra Srbije.

Danas je šef Katedre za rekonstruktivnu hirurgiju i mikrohirurguju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar