U trendu

Portal: Juna 2021. dva radnika ozračena kod Iđoša usled gubitka radioaktivnog materijala

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost Srbije potvrdio je da je u junu 2021. godine u okolini Iđoša na teritoriji opštine Kikinda, iz uređaja za industrijsku radiografiju „došlo do gubitka“ radioaktivnog materijala i da su dva radnika ozračena dozom većom od dozvoljene granice, preneo je danas portal Insajder.

U odgovoru na pitanje Insajdera o „vanrednom događaju“ iz juna 2021. godine, iz Direktorata su naveli da je radioaktivni iridijum 192 izgubljen tokom ispitivanja varova cevi naftovoda, usled mehaničkog kvara opreme za ispitivanje varova.

Uređaj iz kog je „izgubljen“ radioaktivni materijal pripadao je Zavodu za zavarivanje d.o.o. iz Beograda čiji su predstavnici u saradnji sa Institutom za nuklearne nauke Vinča, lokalizovali radioaktivni izvor, posle čega je „vraćen pod kontrolu i spakovan u zaštitni kontejner pogodan za siguran transport“.
„Prema sopstvenoj izjavi, izloženi radnici nisu bili svesni da se izvor ne nalazi u uređaju iz razloga što u svojoj blizini nisu imali detektor radioaktivnosti koji bi ih alarmirao o povećanju doze radioaktivnog zračenja“, naveli su iz Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost.

Iz Direktorata nisu odgovorili na pitanje portala kakvog su zdravstvenog stanja ozračeni radnici, navodeći da takve informacije ne mogu pružati bez saglasnosti i odobrenja samih radnika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.