U trendu

Pošta Srbije organizovala susret ruskih kosmonauta i dece obolele od raka

Pošta Srbije organizovala je danas u PTT muzeju druženje ruskih kosmonauta Sergeja Kud-Sverčkova i Anastasje Stepanove s decom obolelom od raka.

Mališani su u organizaciji Fondacije „Zajedno za mlade – prof. dr Danica Grujičić“, kao autori 34 likovna rada, učestvovali u medjunarodnom programu Državne korporacije Rusije za kosmičke aktivnosti „Roskosmos“ i ruske dobrotvorne organizacije „Jedinstvo“ koja pruža psihološku podršku onkološkim bolesnicima.

U okviru ovog programa, crteži mališana iz Srbije, zajedno sa radovima dece iz još devet zemalja, našli su se na svemirskim odelima koja su dobila naziv „Sanjar“ jer radovi predstavljaju izraze snova i želja malih autora, navodi se u saopštenju Pošte Srbije.

Ruski kosmonauti odneli su 9. aprila ova odela na Medjunarodnu svemirsku stanicu, gde ih je dočekao i gost Pošte Srbije, kosmonaut Sergej Kud-Sverčkov, koji je u svemiru boravio od oktobra prošle godine do 17. aprila.

Kud-Sverčkov i Stepanova, koja je i istraživač pri Ruskoj akademiji nauka, tokom druženja sa mališanima u PTT muzeju su realizovali radionicu art terapije po programu humanitarne organizacije „Jedinstvo“, čiji su oboje ambasadori. Za tu priliku iz Rusije su doneli specijalnu didaktičku opremu, a na kraju radionice mališanima su podelili diplome.

Ruski kosmonauti, koji u Srbiji borave u organizaciji Pošte Srbije, prethodno su bili gosti vršioca dužnosti direktora tog javnog preduzeća Zorana Djordjevića, kom su poklonili fotografiju svemirske letelice kojom su ctreži naših mališana odneti u svemir.

Djordjević je istakao da se Pošta, kao društveno odgovorna kompanija, bori za bolji položaj ne samo svojih zaposlenih, već i svih gradjana Srbije, a posebno osetljivih društvenih grupa.

„Posebno nas raduje informacija da je učešće dece iz Srbije obolele od raka u medjunarodnom projektu ruske organizacije ‘Juniti’ i ‘Roskosmosa’ pozitivno uticalo na njihovo zdravstveno stanje. Srećni smo što je Pošta, kao organizator današnje posete ruskih kosmonauta, dobila priliku da pruži i dodatni doprinos kroz druženja ovih malih heroja sa kosmonautima – herojima modernog doba“, izjavio je Djordjević.

Kosmonauti Sergej Kud-Sverčkov i Anastasija Stepanova će u petak, 25. juna u PTT muzeju zatvoriti izložbu „Srpska i ruska filatelija o kosmosu“ koju je Pošta organizovala povodom jubileja 60 godina od prvog leta čoveka u kosmos.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.