U trendu

Pozovite 198-33 za bezbednost dece na internetu

Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu počeo je sa radom, a građani od danas mogu da prijave zloupotrebu interneta i ugrožavanje bezbednosti dece na internetu na broj telefona 198-33.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je da sada svi građani, uključujući i decu i maloletna lica, mogu da se obrate tom centru ukoliko žele da dobiju savete iz oblasti bezbednosti na internetu ili upute prijavu ugrožavanja bezbednosti dece na internetu.

„Država je i institucionalno, kroz jedan centralizovan sistem, preuzela brigu o pitanju koje predstavlja globalni izazov. Time što smo uspostavili ovaj kontakt centar preduzeli smo i preventivne mere, kako problem bezbednosti dece na internetu ne bi eskalirao“, rekla je Matić.

Ona je ukazala da je postojanje jedinstvenog mesta za savete i prijavu, bilo neophodno i kako bi i deca i roditelji, nastavnici i drugi, na jednom mestu mogli da saznaju sve što ih zanima o ovoj temi, odnosno da prijave bilo koji problem koji uoče, a tiče se zaštite i bezbednosti dece na internetu.

Građani mogu da prijave zloupotrebu interneta i ugrožavanje bezbednosti dece na internetu na broj telefona 198-33, slanjem mejla na adresu bit@mtt.gov.rs ili putem elektronske prijave na portalu www.pametnoibezbedno.gov.rs, saopštilo je ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu, pokrenulo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, na osnovu Uredbe o zaštiti i bezbednosti dece prilikom korišćenja novih tehnologija.

U radu centra uključeni su i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i Republičko javno tužilaštvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar