U trendu

Predložene izmene nacionalne penzije, moguće i oduzimanje

Ministarstvo za kulturu pripremilo je predloge za promenu člana Zakona o kulturi koji se odnosi na dodeljivanje priznanja za vrhunski doprinos kulturi, u javnosti poznato kao „nacionalne penzije“.

Predlozi, u koje je Beta imala uvid, predviđaju promene tehničke prirode, ali i promene koje se odnose na kriterijume za dodeljivanje priznanja, a koje uključuju i neku vrstu „moralne podobnosti“, kao i mogućnost oduzimanja već dodeljenog priznanja.

Uneta je odredba prema kojoj kandidat mora da poseduje „visoke moralne kvalitete/kulturni doprinos afirmaciji profesionalnih i etičkih vrednosti“, ali bez preciziranja na koji način se to utvrđuje.

Nova formulacija predviđa da predloženo priznanje može da bude nedodeljeno ili oduzeto onome ko ga je već ranije dobio, ukoliko se utvrdi da njegov nosilac šteti ugledu kulture i ugledu Srbije.

„Ukoliko nosilac priznanja svojim ponašanjem ili učešćem u aktivnostima u oblasti kulture šteti ugledu kulture, i na taj način, ugledu Republike Srbije, Vlada može, na predlog Ministarstva, rešenjem odučiti da ne dodeli, odnosno ukine priznanje“, navedeno je u predlogu.

Ukoliko ovi predlozi budu usvojeni, biće potrebna i promena vladine „Uredbe o bližim uslovima i načinu dodele priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina“, koja je poslednji put ažurirana pre samo tri meseca.

O predloženim izmenama u Zakonu o kulturi prošle nedelje je održan okrugli sto u organizaciji Ministarstva kulture i Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar