U trendu

Prihvatilište za decu dobilo nove sadržaje

BEOGRAD – Prihvatilište za decu Beograda dobilo je novo dečje igralište, prilagođeno za malu decu, a uređena su i igrališta za košarku i mali fudbal, rekla je sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

„Prihvatilište ima tri nova dečja igrališta, kompletno uređeno dvorište sa mobilijarom, klupama i svime što je potrebno da prostor bude onakav kakav deca zaslužuju“, navela je Stanisavljević, prenosi Beoinfo.

Radovi JKP „Zelenilo Beograd“ počeli su prošle godine u septembru i sve je urađeno po najvišim standardima i propisima koji regulišu ovu oblast, kaže sekretarka.

Ona je podsetila da Prihvatilište za decu Beograda postoji kao institucija već 62 godine, ali i da je radilo u neadekvatnim uslovima koji su zahtevali hitno unapređenje.

„Prihvatilište je 2014. godine raspolagalo sa 250 kvadratnih metara prostora i 16 kreveta za tridesetoro dece. Danas raspolaže sa 1.700 kvadrata i 48 kreveta, a na današnji dan tamo je 41 dete. Taj prostor više nije samo po standardu Srbije već i više od toga, on predstavlja ogledni primer kako socijalna zaštita treba da izgleda u ovom delu Evrope“, rekla je Stanisavljević.

Ona je naglasila da je novi prostor omogućio mnogo bolje uslove za rad vaspitača i drugih radnika u okviru sistema socijalne zaštite.

Gradska sekretarka je istakla da je prostor u Ulici Živka Davidovića omogućio i uslove za mnogo bolje funkcionisanje Svratišta, čime je zaokružen sistem socijalne zaštite u ovoj oblasti.

„Po broju usluga socijalne zaštite, kada su u pitanju prava i usluge, Beograd je lider ne samo u Srbiji već i regionu. U 2018. godini, u Prihvatilištu je boravilo 308 dece, a prošle godine 368. To govori da je potreba uvek postojala i da nijedno dete kome je potrebna podrška neće biti odbijeno“, navela je ona.

Kada je reč o ženama – žrtvama nasilja u porodici, gradska sekretarka je podsetila da je u toku sprovođenje preventivnog programa i istakla da će 2020. godina biti u najvećoj meri posvećena preventivnim aktivnostima i kampanjama vezanim za podizanje svesti o potrebi zaštite osetljivih grupa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar