U trendu

Priština ODBIJA da plaća struju potrošenu na severu KiM

Privremene institucije u Prištini poslale su poruku Evropskoj uniji da više neće plaćati električnu energiju potrošenu na severu Kosova i Metohije, preneo je danas RTK na srpskom jeziku.

Poruku Prištine EU zvanično će, prema televiziji KTV, preneti bivši nemački ministar životne sredine Klaus Tepfer, koji je iz nemačke vlade imenovan za posrednika da pomogne u rešavanju problema po pitanju električne energije između Beograda i Prištine.

Šef delegacije Prištine u dijalogu u Briselu Avni Arifi potvrdio je za KTV da će se o pitanju energetike raspravljati na sledećem sastanku Beograda i Prištine u Briselu.

Evropska mreža operatera prenosnih sistema električne energije (ENTSO) je saopštila da je povučeno 113 gigavata energije više od proizvodnje na KiM, što je dovelo do praznine u snabdevanju električnom energijom.

Kao rezultat toga, navode, evropska mrežna frekvencija odstupila je za skoro šest minuta, a procenjuje se da će Prištini biti potrebno oko pet miliona evra za nadoknađivanje nestašice energije.

Elektromreža Srbije objavila je prošle nedelje da je sistemska frekvenca električne energije u kontinentalnoj Evropi bila umanjena zbog nedostatka od 113 gigavat časova električne energije, a uzrok tom nedostatku je konstanto odstupanje od programa rada od strane KOSTT (Kosovske elektromreže) u periodu januar-februar 2018.

EMS je naglasila da je KOSTT od 3. marta prestao sa neovlašćenim preuzimanjem električne energije, nakon pritisaka od strane relevantnih institucija, pa je povećanje odstupanja sinhronog vremena zaustavljeno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar