U trendu

Projekat socijalnog stanovanja za žene žrtve nasilja u BG

BEOGRAD – U Beogradu će sledeće godine biti započet projekat socijalnog stanovanja za žene žrtve nasilja, korisnice Sigurne kuće.

To su danas najavile ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović i gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević koje su, zajedno sa predsednicom Izvršnog odbora kompanije „Dunav osiguranje“ Ivanom Soković posetile Sigurnu kuću, čijim su korisnicima doneli prigodne poklone povodom predstojećih praznika.

Ženama žrtvama nasilja koje tu borave donele su vaučere za kupovinu u Lily drogerijama, a deci novogodišnje paketiće i jelku.

Ministarka Vujović, koja je i predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Beograda, rekla da će se i u 2022. godini zalagati za nultu toleranciju nad nasiljem nad ženama, ali i za ekonomsko osnaživanje što je, istakla je, mnogo važnije jer upravo zahvaljujući ekonomskom osnaživanju žena i njihovoj edukaciji, one mogu da što pre napuste Sigurnu kuću i žive samostalno.

„To je ono što je cilj. Naravno da nas nemili članci i događaji, kad vidimo da i dalje postoji nasilje nad zenama u velikom broju, da nas to vrati korak unazad od ideje ekonomskog osnaživanja, ali svakako da ćemo insistirati na tome“, istakla je Vujović.

Naglasila je da Savet za rodnu ravnopravnost Grada Beograda intenzivno radi i da će i ubuduće nastojati da pomaže žrtvama nasilja.

„Sastajaćemo se i sledeće godine, videćemo šta je to još treba ovim ženama i ne samo njima, nego i nekim drugim koje će možda biti u Sigurnoj kući“, rekla je Vujović.

Dodala je da je ohrabrujuće to što se, kako kaže, puno društveno-odgovornih kompanija i fakulteta sami javljaju i nude pomoć ženama u Sigurnoj kući.

„To govori da se podigla svest o tome da moramo da budemo ujedinjeni i da svi zajedno pružimo pomoć i poruku da ove žene nisu same“, dodala je Vujović.

Stanisavljević je rekla da će Grad Beograd i u sledećoj godini voditi odgovonu socijalnu politiku i nastaviti da pomaže svima onima kojima je pomoć najpotrebnija.

„Žrtve nasilja u porodici, korisnici Sigurne kuće su naš prioritet kada je u pitanju pomoć i podrška. Zato je i budžet grada Beograda takav da se nijedno davanje u 2022. godini neće umanjiti, čak smo planirali i povećanje davanja. Takođe, važno je da istaknemo da se sva naša davanja isplaćuju na vreme, bez dana kašnjena, jer jedino tako možemo pružati i kontinuitet u isplatama i sigurnost za naše korisnike“, rekla je Stanisavljević.

U cilju ekonomskog osnaživanja žena žrtava nasilja, kompanija „Dunav osiguranje“ već je zaposlila nekoliko žena iz Sigurne kuće, a prema rečima predsednice Izvršnog odbora te kompanije Ivane Soković do sada su zaposlili tri žene.

„One su zaista sjajne. Ne samo da je kompanija njima pomogla, već su i one pomogle kompaniji da dobije sjajne zaposlene koji doprinose našem tržišnom učešću i prosperitetu“, rekla je Soković.

Navela je da je ta kompanija ove godine za sve žene iz Sigurne kuće obezbedila vaučere za kupovinu u Lily drogerijama.

„Pored toga, u prethodnom periodu smo im poklonili polise dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja kako bi mogle da urade preglede i kako bi im pokazali da treba da vode računa o svom zdravlju. Sutra ćemo poslati paketiće za sve štićenike Sigurne kuće“, dodala je Soković.

Koordinatorka Sigurne kuće u Beogradu Vesna Stanojević rekla je da su posete, kao što je današnja, veoma bitne.

„Svi ljudi koji su pokazali interesovanje za pomoć korisnicima Sigurne kuće, za neke nove ideje koje će biti ostvarene daju nadu da će sledeće godina da bude mnogo bolja i da ćemo svi mi zajedno, žene koje su ovde, ja sa njima i koleginice koje ovde rade, imati veće mogućnosti, bolju perspektivu i da će žene žrtve nasilja moći drugačije da razmišljaju o onome što ih čeka“, rekla je Stanojević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.