Projekat unapredjenja socijalne zaštite u 15 gradova u Srbiji

Predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja potpisali su danas u Beogradu memorandum o saradnji sa 15 lokalnih samouprava u kojima će se sprovoditi projekat „Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe“.

Resorni ministar Zoran Djordjević rekao je da su osetljive grupe ciljna grupa njegovog ministarstva na koje želi da obrati dodatnu pažnju.

„Pet okruga su izabrani, a od toga 15 jednica lokalne samouprave. Saradnja sa tim opštinama trebalo bi da unapredi medjuresorne komunikacije i efikasan odgovora na potrebe korisnika“, rekao je Djordjević.

Zamenica nemačkog ambasadora Dorotea Gizelman kazala je da osetljive grupe često mogu da budu diskriminisane, a da je cilj projekta da se to ispravi u skladu sa njihovim potrebama.

Ona je kazala i da su izabrani gradovi koji su reprezentativni za Srbiju i da takvi projekti daju doprinos održivom razvoju u skladu sa principom „Da niko ne zaostaje“.

Vodja projekta Aleksandra Hilbi kazala je da će mere biti osmišljene u saradnji sa lokalnim samoupravama i da su prilikom izbora gradova uzeti u obzir statistički podaci i spremnost opština da saradjuju.

Neki od gradova koji su izabrani za sprovodjenje projketa su Loznica, Užice, Sremska Mitrovica, Kosjerić i Mionica.

Projekat je nastao u partnerstvu Nemačke organizacije za medjunarodnu saradnju i Ministarstva za rad sa ciljem da se pruži podrška unapredjenju sistema pružanja usluga socijalne zaštite na lokalnom nivou.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.