U trendu

Prvi francusko-srpski forum inovacija otvoren u Beogradu

Prvi francusko-srpski forum inovacija otvoren je danas u Beogradu, uz poruku da ulaganje u nauku i inovacije nije trošak i da srpsko-francuska saradnje u oblasti inovacija ima veliki potencijal.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Branko Ružić izjavio je na otvaranju da je forum dobra prilika da se okupe istraživači, investitori, kompanije i studenti da bi diskutovali o potencijalima srpsko-francuske saradnje u oblasti inovacija.

„Prethodnih godina naša zemlja je postala mesto gde se razvijaju inovativni projekti i rešenja, otvoreni su centri za istraživanja, poslovni i tehnološki inkubatori i naučno-tehnološki parkovi. To su mesta gde mladi ljudi mogu da predstave i realizuju svoje inovativne ideje“, rekao je Ružić.

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar rekao je da je cilj foruma jačanje saradnje srpskih i francuskih istraživača i kompanija kao i da se istaknu prilike koje nudi tehnologija kao što je veštačka inteligencija.

„Da bismo razvili inovativna rešenja potrebne su nam tri stvari – način razmišljanja, talentovani učenici i istraživači i kompanije i institucije, nacionalne i evropske, s vizijom i sposobnošću da finansijski podrže i investiraju u programe“, rekao je Košar.

Francuska, istakao je, podržava srpske inovacije i naučna istraživanja nudeći stipendije.

Ambasador Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuel Žofre istakao je da je EU za razvoj inovacionog fonda u Srbiji do sada izdvojila 47 miliona evra, a za srpski fond za nauku izdvojen je 31,5 milion evra.

„Evropska unija ne podržava istraživanja i inovacije samo zbog konkurentnosti naših ekonomija, što je bitan aspekt, već i zbog obezbedjivanja boljeg standarda za gradjane, bolji kvalitet života za sve“, rekao je Košar.

Ulaganje u fondove za nauku, istraživanja i inovacije, dodao je, nisu trošak već ulaganje u budućnost državne ekonomije i blagostanja gradjana.

Prvo izdanje foruma posvećeno je digitalizaciji industrijskih procesa i budućnosti poljoprivrede i proizvodnje hrane, a u okviru tri okrugla stola učesnici razgovaraju sa ključnim akterima u inovacijama i transferu tehnologija u Srbiji i Francuskoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.