U trendu

Račun od 26.000 dinara za otpušavanje WC šolje izazvao buru na mrežama

Račun od vrtoglavih 26.000 dinara za rešavanje problema zapušene WC šolje, koji je platila jedna Beograđanka, izazvao je buru na društvenim mrežama i pokrenuo lavinu komentara nezadovoljnih potrošača kojima su majstori papreno naplatili uslugu.

Ako je verovati na reč jednoj korisnici Tvitera, majstor koji joj je pri telefonskom pozivu rekao da će je usluga odgušenja koštati 10.000 dinara, je nakon brze intervencije tu najavljenu uslugu naplatio čak 26.000 dinara. Kada mu je zatražena reklamacija, odbio je.

Ovo nije izolovani slučaj

Nedavno se na društvenim mrežama požalila i jedna Beograđanka kada je majstoru za otpušavane sudopere morala da plati neverovatnih 12.000 dinara. Ona je uz tu informaciju priložila i fotografiju predračuna i pitala da je cena mogla da bude manja. Iz firme koja je majstora poslala su demantovali da je račun bio toliki.

Pored bahatih majstora, kako se situacija sa manjkom kvalitetnog kadra zaoštrava, u Srbiji se pojavljuje i sve veći broj prevaranata.

– Imali smo problem i tražili smo električara. Nažalost, nismo mogli da ga nađemo po preporuci, nego smo ga našli putem oglasa. Došao je, saopštio nam da nam fali određen deo, sam se ponudio da može taj deo da kupi, dali smo mu pare, on je otišao i nikad se više nije javio. Zvali smo ga naravno, međutim uopšte nije bilo ni traga ni glasa. On je uzeo pare i otišao“, ispričala je jedna sugrađanka, preneo je RTS.

Za usluge preko 5.000 dinara najpre predračun

Ako je usluga skuplja od 5.000 dinara, majstori, pružaoci usluga sa registrovanom radnjom, imaju obavezu da izdaju predračun sa specifikacijom radova.

– Ukoliko je dogovoreno da je ta cena konačna i potrošač se saglasio, onda neće smeti da je povećavaju naknadno – objašnjava Mladen Alfirović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije, a prenose Novosti.

– Ako je predračun okvirni i majstor to navede, onda dodatni trošak može da se poveća najviše za 15 odsto od cene koja je načelno dogovorena. Ako majstor pokuša na kraju da ispostavi višestruko uvećan račun, potrošač to ne mora da plati i može da prijavi inspekciji.

On ističe i da svako kome nije izdat predračun za uslugu skuplju od 5.000, takođe, to može i treba da prijavi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.