U trendu

Radnici HIP Petrohemije sutra protestuju zbog niskih osnovnih zarada

Reprezentativni sindikati pančevačkog preduzeća HIP Petrohemija sutra će, štrajkom upozorenja, zatražiti od države, kao većinskog vlasnika te firme, da utvrdi stalne zarade zaposlenih.

Protest će biti održan ispred fabrike, počinje u 13.00 i trajaće jedan sat.

Predsednik sindikata inženjera i tehničara „Nezavisnost“ Zoran Obradović rekao je za Betu da su osnovne zarade u tom preduzeću oko 37.000 dinara, a s raznim dodacima, koji nemaju stalan karakter isplate, od oko 70.000 do 100.000 dinara.

„Zaposleni imaju osnovnu zaradu od 37.000 dinara, a ako se uračunaju noćni rad, dežurstva, regres, smenski rad, topli obrok i ‘kovid’ dodatak od 20 odsto na prosečnu zaradu, najviše do 17.500 dinara, radnik može da primi od 70.000 do 100.000 dinara“, rekao je Obradović.

Dodao je da je osnovni problem što ti dodaci nisu stalni i što nemaju svi zaposleni noćni i prekovremeni rad i što se najavljuje da bi ‘kovid’ dodatak mogao da bude transformisan u sredstva iz kojih bi se isplaćivali bonusi, a kriterijumi za to su veoma oštri.

On je rekao da su plate zaposlenih 2009. godine, u vreme globalne finansijske krize, smanjene 50 odsto, a od tada su samo jednom, prošle godine, povećane 8,6 odsto.

Nezadovoljstvo i odlazak stučnjaka iz te kompanije država je, kao većinski vlasnik, pokušavala da smiri, kako je rekao, dodeljujući nekoliko puta jednokratnu pomoć, a zatim za vreme pandemije korona virusa, dodelom „kovid“ dodatka.

Petrohemijom sada upravljaju država Srbija, kao većinski vlasnik sa nešto manje od 80 odsto kapitala i Naftna industrija Srbije (NIS) u čijoj je svojini 20,86 odsto akcija.

NIS je postao suvlasnik Petrohemije, konverzijom dugova u kapital 2017. godine, a u novembru 2021, potpisao je sa Ministarstvom privrede ugovor o strateškom partnerstvu. Tim ugovorom predvidjeno je da NIS poveća vlasništvo u Petrohemiji na 90 odsto, ali taj postupak još nije okončan.

Obradović je rekao da je postupak trebalo već da bude okončan, ali je rok produžavan nekoliko puta, a poslednji predvidja završetak postupka do juna ove godine.

„Petrohemija sada ima ‘dvodomo’ upravljanje, NIS u Nadzornom odboru ima dva predstavnika i direktora finansija i proizvodnje, a država tri predstavnika u Nadzornom odboru. To otežava upravljanje firmom“, rekao je Obradović.

Predsednik Samostalnog sindikata u Petrohemiji Novica Kocić rekao je da je osnovna zarada u toj kompaniji minimalna i da je u decembru prošle godine upućen zahtev za povećanje vrednosti boda, ali da nema nikakvog ni predloga, niti odgovora.

„Ako se pitanje niskih plata ne reši nastavićemo proteste i govoriti i o drugim problemima, a to je da oprema nije 45 godina obnovljena, nema investicija, a sistematizacija radnih mesta se obavlja tajno“, rekao je Kocić.

Dodao je da taj sindikat traži i da oko 120 radnika, koji dve godine rade preko Agencije za zapošljavanje, primi u stalni radni odnos.

Predsednik sindikata „Pravda“ u Petrohemiji Branko Rašeta rekao je da taj sindikat traži da se vrednost boda poveća u skladu sa inflacijom, 20 odsto, a da se „kovid“ dodatak uračuna u osnovnu zaradu.

„Ako se ne reše ovi osnovni problemi, pokrenućemo rešavanje i sekundarnih, medju kojima je kašnjenje u zapošljavanju zbog odlaska radnika u penziju. Potreban je dug period dok se obuče novi radnici“, rekao je Rašeta.

Petrohemija je nekada imala 3.300 zaposlenih, danas na nekoliko lokacija ima 1.100 radnika i ima problem da, zbog niskih plata za tu vrstu industrije, zadrži stručnjake.

Kompanija proizvodi plastične granulate, kupujući benzin od NIS-a i izvozi 70 odsto robe, a ostatak plasira na domaćem tržištu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.