Raketni sistem kojim je oboren F-117 postavljen kod Vojnog muzeja

U okviru obeležavanja Dana sećanja na stradale tokom agresije NATO na SRJ 1999. godine, danas je kod Vojnog muzeja u Beogradu, na Kalemegdanu, postavljen raketni sistem S-125 Neva kojim je pre 18 godina oboren američki bombarder „stelt tehnologije“ F-117.

Prisustvujući postavljanju lansirne rampe 5P73 i raketa 5V27D/U, državni sekretar Ministarstva odbrane Srbije Nenad Nerić kazao je da taj muzejski eksponat treba da simbolizuje život „svih onih koji više nisu s nama“.

„Nije lako sećati se teških trenutaka i otvarati stare rane, jer postoje one koje nikada ne zarastu, kao i momenti koji nikako ne mogu biti zaboravljeni. Počast koju odajemo stradalim vojnicima, policajcima i civilima neka bude nemi svedok tragičnih dogadjaja“, rekao je Nerić, prenelo je Ministarstvo odbrane.

On je naveo da se postavljanjem raketnog sistema „bogati naša baština još jednim budućim kulturnim dobrom koje će moći da vidi kako naša, tako i strana javnost“.

Pored predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, postavljanju eksponata prisustvovali su i članovi borbene posluge 3. raketnog diviziona 250. raketne brigade protivvazduhoplovne odbrane Vojske Jugoslavije koji su oborili F-117 27. marta 1999. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.