Raseljeni Srbi obišli groblje u Djakovici

Oko 50 raseljenih Srba iz Djakovice obišlo je danas na Mitrovdanske zadušnice pravoslavno groblje u naselju Piskote u Djakovici.
Predstavnik raseljenih Djokica Stanojević izjavio je agenciji Beta da je bilo veliko interesovanje za obilazak starog srpskog pravoslavnog groblja, ali da je zbog trenutne situacije odlučeno da to groblje danas obiđe samo pedestak raseljenih u jednom autobusu.

„Mi jednostavno tražimo od nadležnih da nam omoguće verske slobode i slobodu kretanja kako bi mogli da na verske peraznike obilazimo grobove svojih predaka i obnovljeni manastir u našem gradu Djakovici“, rekao je Stanojević.

On je dodao da raseljeni iz Djakovice očekuju da će i njima kao i svim drugim raseljenima, medjunarodna zajednica i kosovske vlasti omogućiti povratak na svoja imanja i obnoviti razrušene domove kako bi mogli da se vrate i žive normalno na svojoj imovini.

Pomen upokojenima služio je otac Petar iz srpskog pravoslavnog manastira Visoki Dečani.

Raseljeni su rekli da je groblje toliko zaraslo u korov da ne mogu da pronadju grobove svojih upokojenih srodnika.

Oni su fotografisali polomljene nadgrobne spomenike kako bi ih pokazali onim sugrađanima koji danas nisu mogli da dodju, da bi mogli da ih poprave.

Posle obilaska groblja predvidjeno je da raseljeni Srbi obidju i obnovljeni srpski pravoslavni manastir Uspenje Presvete Bogorodice u nekadašnjoj Srpskoj ulici Djakovici, da bi i tamo zapalili sveće na Mitrovdanske zadušnice.

Raseljeni su pre dolaska u Djakovicu obišli i srpski pravoslavni manastir Visoki Dečani gde su prisustvovali jutarnjem bogosluženju.

Autobus sa raseljenim Djakovičkim Srbima od administrativnog prelaza prate jake snage Kosovske policije, a u autobusu su i savetnici iz kosovskog ministarstva za zajednice i povratak.

U Djakovici je pre rata 1999. godine živelo izmedju 10.000 i 12.000 Srba, a prema rečima raseljenih, danas u manastiru Uspenje Presvete Bogorodice žive samo četiri stare monahinje i iskušenice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.