U trendu

„Referendum o Kosovu jedna od opcija, Albanci ovo ne rade sami“

U vezi rešenja statusa KiM „niko neće ništa kriti“ od građana Srbije. Referendum je jedan od mogućih načina izjašnjavanja građana o tom pitanju, kaže Vučić.

„Od ljudi niko neće da krije ništa, kada budemo imali nešto sa čim budemo mogli da izađemo pred ljude, izaći ćemo pred narod a jedan od načina je i referendum. Ako budete želeli da menjate Ustav, moraćete da idete na referendum“, kazao je predsednik Srbije za Radio-televiziju Srbije.

On je rekao i da se plaši da su Albanci rešili da uz nečiju prećutnu ili suštinsku podršku ne samo unesu nemire i strah u Srbe, već i da preduzmu neke druge mere, kaže Vučić.

„Plašim se da su rešili da uz nečiju prećutnu podršku, ne samo da unesu nemir i strah u Srbe, posebno Srbe povratnike južno od Ibra, već da i ono što su radili sa Markom Đurićem i sa nesprovođenjem istrage o ubistvu Olivera Ivanovića unesu dodatan strah na sever Kosova“, kazao je Vučić za RTS.

On je rekao da se „plaši da će u jednom trenutku preduzeti i neke druge mere“ i zamolio „ljude u međunarodnoj zajednici“ da vode računa o tome.

Predsednik Srbije je dodao da zna kako je sve to funkcionisalo do 2003. godine na Kosovu i Metohiji.

„Tada smo imali usaglašenu priču, standardi pre statusa, a oni ni tada nisu postojali kao ni danas. Klik i okidač za davanje nekakve nezavisnosti kosovskoj autonomiji su bili nemiri i neredi 2004. kada Albanci preuzimaju stvar u svoje ruke i uvek uz direktnu podršku pojedinih zapadnih zemalja“, istakao je on.

Upitan kako međunarodna zajendica reaguje na sva dešavanja na Kosovu i Metohiji, Vučić je kazao da „oni sve vreme pričaju o sporazumu koji ne postoji“.

„Šta će da kaže međunarodna zajednica, sede i gledaju u mene i spuste glavu. Oni sve vreme pričaju o sprazumu koji ne postoji, ne znaju šta da rade sa sobom“, kazao je on.

On je dodao da su izjave predstavnika sa Kosova „zastrašujuće“ jer oni u lice kažu celoj Evropi i svetu da ih ne interesuje ZSO. „Njih ne interesuje Briselski sporazum“, dodao je Vučić.

Komentarišu održavanje festivala „Mirdita dobar dan“ u Beogradu, Vučić je kazao da je time „Srbija pokazala razliku, kojom građani Srbije treba da se ponose“. „Srbija je postala normalna i pristojna zemlja, treba da se dičimo demokratskim kapacitetima Srbije“, ocenio je predsednik.

On je dodao da je održavanje tog festivala pogodilo mnoge građane Srbije i da je imao mnoge političke rasprave po tom pitanju. „Mi se ponosimo jer imamo tu vrstu demokratskog kapaciteta. Naša policija je na normalan način zaustavila ljude“, kazao je Vučić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)