U trendu

Rekonstrukcija Kalenić pijace, izgradnja podzemne garaže…

BEOGRAD – Izrada projekta za nastavak rekonstrukcije Kalenić pijace je u toku, a osim obnove najpoznatije beogradske tržnice, koja bi trebalo da počne početkom sledeće godine, planirano je proširenje ulice Maksima Gorkog i izgradnja podzemne garaže u Viškoj ulici.

To je Tanjug rekao glavni gradski urbanista Marko Stojčić, navodeći da je najvažnija izmena u odnosu na postojeći izgled Kalenić pijace to što će dobiti savremenu nadstrešnicu.

„Uvući ćemo kapije pijace ka unutra, kako bismo omogućili da se formiraju jasno definisani i prostorno dimenzionisani trotoari i dobili širu regulaciju ulice Maksima Gorkog“, pojasnio je Stojčić.

Podsetio je da je proširenje ulice Maksima Gorkog na toj deonici planirano više decenija, ali da to nije bilo moguće zbog kapija pijace sa strane te ulice.

„Radimo projektovanje i odmah nakon toga sledi izvođenje radova. Istovremeno ćemo dobiti širu ulicu Maksima Gorkog na toj deonici, ali i manju javnu garažu u Viškoj ulici, to jest između Kalenić pijace i opštine Vračar, gde je sada moguće parkirati vozila samo površinski“, pojasnio je Stojčić i dodao da će tu biti i podzemna garaža na više nivoa.

U prvoj faza radova biće rekonstruisana sama pijaca kako bi se omogućilo proširenje ulice Maksima Gorkog i izgradnja garaže, naveo je Stojčić i dodao da će radovi verovatno početi početkom sledeće godine, te da je ideja da pijaca radi i tokom njihovog izvođenja.

Stojčić je dodao da je Park vojvode Bojovića, koji se nalazi u blizini Kalenić pijace, u fazi pripreme za projektovanje i rekonstrukciju, dodajući da se očekuje da će to biti rađeno sledeće godine.

„U tom smislu do kraja naredne godine imaćemo potpuno uređen ovaj deo Vračara“, zaključio je Stojčić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.