U trendu

REM podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka zbog promene rasporeda programa na SBB

Savet REM-a podneo je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom prekršajnom sudu protiv kablovskog operatera SBB zbog povrede Zakona o elektronskim medijima, odnosno promene rasporeda programa kojom je RTS pomeren iza stranih kanala u ponudi SBB-a.

Iz SBB saopštavaju da je pozicija kanala promenjena jedino kod korisnika D3 platforme i to privremeno.

REM je na sajtu objavio da je prema članu 100 Zakona o elektronskim medijima operator bio u obavezi da u pismenoj formi obavesti Regulatora o svakoj promeni broja i strukture programskih paketa.

Navedeno je i da Savet je doneo Obavezujuće kriterijume za bliže uredjivanje logičke numeracije kanala.

SBB je ranije na prvi kanal stavio N1, a RTS na broj dva, a danas je ponovo promenio poziciju pa je na drugom kanalu postavio kanal Nova S, a RTS na treći kanal.

RTS je na sajtu objavio da je odluka SBB o ponovnom menjanju pozicije skandalozna.

RTS na sajtu podseća da od leta 2015. traži od REM-a da utvrdi logičku numeraciju kanala po kojoj bi se RTS1, RTS2 i RTS3 našle na prve tri pozicije i dodaju da su zahtev ponovili u proleće 2017, kada je SBB sa prve pozicije RTS1 pomerio na drugu poziciju.

Iz SBB medjutim saopštavaju da je pozicija promenjena jedino kod korisnika D3 platforme i to privremeno.

„Korisnici platforme D3, jedini su kojima je za jedno mesto privremeno pomerena numeracija kanala, jer kompanija United Grupa još uvek radi na tehničkom rešenju koje će podrazumevati identičnu numeraciju kanala za televizije sa nacionalnim frekvencijama, kao što je bilo i ranije“, navodi se u saopštenju SBB.

Dodali su i da je od danas Nova S na broju 1 na platformama EON i Total TV, a televizija N1 je na novoj poziciji pod brojem nula (0), a sve televizije koje imaju nacionalne frekvencije su na istim pozicijama koje su imale i ranije.

„Zbog svega navedenog, verujemo da ne postoji nijedan razlog za teorije zavere koje su već otpočele u pojedinim medijima, jer je naš cilj samo da omogućimo gledaocima lakši izbor kvalitetnog programa, tako što će ubuduće raspored kanala počinjati od broja nula“, navode u SBB-u.

Dodaju i da su kvalitetni sadržaji koje nudi Nova S pravi razlog da, kako navode, „korisnicima omoguće najbolju uslugu i najbolje iskustvo gledanja televizije i zbog toga smo za Novu S namenili poziciju broj 1 na daljinskom upravljaču“.

„Televizija N1 je, verujemo, već izgradjen brend prepoznat kod publike po najkvalitetnijem informativnom programu i verujemo da će se gledaoci lako navići na broj nula na daljinskom upravljaču“, piše u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar