U trendu

Ruska škola u Beogradu: Prvi Srbin u kosmosu za 25 godina?

Prva žena kosmonaut, Ruskinja Valentina Terješkova i bajkeri bliski šefu ruske države Noćni Vukovi mogli bi se zajedno naći u Beogradu 1. septembra, kako bi prisustvovali početku rada prve privatne ruske škole, među čijim budućim učenicima možda bude i prvi srpski kosmonaut.

Da nije reč o šali, potvrđuje menadžer Prve međunarodne ruske škole „Valentina Terješkova“ u Beogradu Boško Kozarski.

„Cilj nam je da uz pomoć Ruske svemirske agencije među našim budućim učenicima pronađemo kandidata za Vojnu gimnaziju u Rusiji, koji bi, za nekih 25 godina, možda postao prvi srpski kosmonaut“, kaže Kozarski.

On ističe da je ovo prva privatna ruska škola van teritorije Ruske Federacije, jer Rusija van svojih granica ima škole isključivo pri diplomatskim predstavništvima, kakva postoji i u Beogradu već više decenija.

„Ova škola nudi program obrazovanja od prvog do jedanaestog razreda, gde je period od prvog do devetog razreda poput naše osnovne škole, dok su deseti i jedanaesti razred poput naše srednje škole. Nakon jedanaeste godine učenici ove škole mogu nastaviti školovanje i u Srbiji i u Rusiji na osnovu međudržavnog sporazuma između ove dve zemlje“, kaže Kozarski.

Zahvaljujući saradnji sa Ruskom ambasadom, Ruskim domom, Moskovskim državnim pedagoškim univerzitetom i mnogim drugim eminentnim ruskim institucijama učenicima ove škole otvorena su, kaže Kozarski, vrata brojnih ruskih univerziteta za, koje već sada postoje obezbeđene stipendije.

Kozarski ističe da je u ovom trenutku interesovanje za upis u školu veće od kapaciteta i da je zato prijemna procedura prilično stroga. Krajnji cilj je, navodi, stvaranje elitne generacije učenika, koji će nakon 11 razreda zauzeti važna mesta na ruskim i srpskim univerzitetima.

„U septembru upisujemo dva odeljenja prvog i jedno odeljenje drugog razreda, svaki razred prima 20 učenika, a nastavni program je tradicionalno ruski, što znači na primer slavljenje praznika poput Dana slovenske pismenosti Chirilija i Metodija, a ne slavljenje Noći veštica“, kaže Kozarski.

Nastava kreće 1. septembra, kada, kako kaže, očekuju dolazak Valentine Terješkove i Nocnih vukova.

Osnovni uslov za upis je znanje ruskog jezika na nivou prvog razreda, kako bi deca mogla od starta da prate nastavu, drugi uslov je psihološki test ličnosti, koji će pomoći da se u odeljenju formira tim koji će funkcionisati svih 11 godina“, objašnjava Kozarski.

Direktorka škole Elena Elnatanova ističe da je ovo prva škola van Rusije koja je dobila sve neophodne papire potrebne za obrzovanje dece po ruskom obrazovnom sistemu.

„U skladu sa ruskim obrazovnim zakonom prvi razred upisuju deca uzrasta od šest i po do osam godina, a škola realizuje nastavni program pod nazivom “Škola Rusije“, koji predstavlja najefikasniju kombinaciju tradicionalnog ruskog obrazovanja i inovacija“, kaže Elnatanova.

Ona ističe da je ceo nastavni kadar sastavljen od profesionalaca, koji imaju diplome ruskih univerziteta i kojima je ruski maternji jezik, kao i da će pored nastavnog osoblja u školi raditi i pedagog, psiholog i medicinska sestra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.