U trendu

Šabić: Ministarstvo da uključi javnost u izradu plana za energetiku i klimu

Advokat Rodoljub Šabić ocenio je danas da bi Ministarstvo rudarstva i energetike „još jednom pokazalo veliku neodgovornost“ ako ne prihvati poziv Regulatornog instituta za obnovljive izvore energije i životnu sredinu (RERI), čiji je član Upravnog odbora, da u izradu Integrisanog nacionalnog plana za energetiku i klimu (INEKP) bez odlaganja uključi javnost.

On je za agenciju Beta ocenio kao vrlo loše što Vlada „značajno kasni sa izradom INEKP-a jer je finalna verzija tog plana, prema obavezama koje Srbija ima kao članica Energetske zajednice, trebalo da bude gotova pre godinu dana.

„Bilo bi još lošije, nedopustivo, da ta docnja bude i izgovor za izigravanje prava javnosti“, upozorio je Šabić.

On je naveo da Vlada i ministarstvo propuštanjem obaveze da obezbede učešće javnosti u izradi ovako važnog dokumenta krše i Zakon o državnoj upravi i medjunarodnu Konvenciju o dostupnosti informacija o učešću javnosti u donošenju odluka i pravu na pravnu zaštitu (Arhuška konvencija).

„Stvar nije samo u kršenju navedenih formalnih, pravnih obaveza već i u zanemarivanju suštinski, egzistencijalno važnog doprinosa koji javnost, posebno stručna javnost, može dati. Srbija ima veoma ozbiljne probleme u zaštiti životne sredine koji krajnje negativno utiču na život i zdravlje njenih gradjana“, naglasio je Šabić.

On je rekao da se sa tim problemima „vlast sasvim očigledno ne suočava na pravi način“ o čemu „jasno govore alarmantni podaci o kvalitetu vazduha, štetnim emisijama, stanju voda, devastiranju zelenih površina“.

„U praktično svim aglomeracijama u Srbiji imamo prekomerno zagadjenje vazduha, naše termoelektrane emituju toliko štetnih materija koliko i sve termoelektrane u EU zajedno, Svetska zdravstvena organizacija upozorava da je direktna posledica zagadjenja vazduha svake godine prevremena smrt nekoliko hiljada naših sugradjana, svedoci smo zastrašujućih investitorskih ambicija usmerenih na devastaciju planinskih reka, šuma i zelenih površina“, istakao je Šabić.

Kako je rekao, „INKEP treba da obezbedi odgovore na dobar deo pitanja koja se povodom navedenog otvaraju, pre svega na ona koja se tiču smanjenja štetnih emisija, povećanja upotrebe obnovljivih izvora energije i unapredjenja energetske efikasnosti“.

„Rešenja koja budu ugradjena u okvir INEKP-a, imaće ogroman uticaj na živote svih gradjana Srbije i zato je izuzetno bitno da javnost, i opšta a pogotovo stručna, bude ne samo potpuno informisana o procesu izrade INEKP-a nego i da u taj proces bude maksimalno uključena“, naveo je Šabić.

On je istakao da „samo otvorena i transparentna razmena argumenata i uvažavanje mišljenja javnosti, nauke i struke može dati neophodan doprinos kreiranju konzistentnog Integrisanog nacionalnog plana za energetiku i klimu“.

„I što je najvažnije jedino ona može biti kakva takva garancija da će taj plan i na njemu zasnovane aktivnosti zaista voditi računa o stvarnim potrebama gradjana Srbije i da ih neće podrediti lukrativnim ciljevima domaćih interesnih grupa ili sa njima povezanih stranih investitora“, rekao je Šabić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar