U trendu

Samo u Srbiji: od Niša do obližnjeg motela – 1.860 dinara?

Da li je puštanje u rad četiri nove, bočne naplatne stanice oko Niša, ipak, preuranjeno? Dve su još raskopane i u radovima, gde se povremeno javljaju gužve, a prema onome što je ekipa N1 snimila, zatvoreni sistem naplate putarine između Niša i Beograda – nije u potpunosti zatvoren. To možete osetiti i po novčaniku.

Hotel Nais, na samo nekoliko kilometara od izlaza iz Niša, do četvrtka uveče nije bio na deonici gde se putarina naplaćivala. Čeone rampe kod Naisa i Doljevca sada su ukinute i biće uklonjene, pa se do poznatog hotela – mora preko rampe.

Ekipa N1 krenula je sa naplatne stanice Niš-sever do hotela Nais, gde bi trebalo da postoji jedinstvena mogućnost da se okrene i vrati nazad na isto mesto odakle je i krenula. I to bez prolaska kroz neku drugu naplatnu rampu, što bi bilo logično u zatvorenom sistemu naplate putarine.

Reporter N1 isključio se sa autoputa za hotel Nais iz pravca Niša. Za hotel vozite pravo, a ispod jedinstvenog podvožnjaka trebalo bi da se vratite nazad prema Nišu, odnosno uđete u suprotnu traku.

Podvožnjak je jedinstven zato što u zatvorenom sistemu naplate putarine takvih mesta ne bi trebalo da bude. Takođe, to je i jedini podvožnjak kroz koji mogu da prođu vozači koji idu iz pravca Beograda prema jugu, a žele da se odmore u kompleksu hotela.

Podvožnjak je i mesto odakle ekipa N1 može da se vrati na istu naplatnu stanicu odakle je i krenula. To i čini. Pravi krug, vozeći regularno kroz podvožnjak ispod autoputa i ulazi u traku prema Nišu. I za nekoliko minuta stiže ponovo na naplatnu stanicu Niš-sever, odakle se i krenulo.

Ovo „zadovoljstvo“ od Niša do Naisa i nazad autoputem, košta 1.860 dinara.

Ova cifra je zbog očiglednog propusta u sistemu zbirna cena putarine od Niša do naplatne stanice Beograd i nazad. Rešenje bi moglo da bude ukidanje jedinog podvožnjaka ispod srpskih autoputeva kroz koji se može ući u suprotnu traku – bez da platite pređeno.

Ali, to bi onda značilo da bi u hotel Nais, na čijem su pompeznom otvaranju nedavno gostovali i najviši državni funkcioneri, mogli da svrate samo putnici od juga ka severu.

Aktivisti Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD) ukazivali su mesecima unazad da su sve četiri naplatne stanice oko Niša rađene mimo planova.

Sve ovo što smo prikazali govori u prilog tome da nije bilo detaljne analize pre njihove gradnje. Ovome u prilog ide još jedna slika od jutros, a i na to je lokalno stanovništvo upozoravalo. I to samo dan posle puštanja u rad jedne od četiri nove naplatne stanice – Niš-sever, inače najprometnije, a još nedovršene. Prolazi se kroz gradilište neobeleženih gabarita i samo jedan naplatni kanal.

(Milan Stojanović, N1)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)