U trendu

Šest škola u regionu u plavoj svetlosti u čast Medjunarodnog dana zajedničkog života u miru

Spoljne fasade šest škola sa Zapadnog Balkana bile su osvetljene plavom svetlošću povodom Medjunarodnog Dana zajedničkog života u miru, saopštila je danas Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO).

Plavo su bile osvetljene fasade Gimnazije „Stojan Cerović“ u Nikšiću, Škole sa internatom za decu sa invaliditetom u sluhu i govoru „11. maj“ u Jagodini, Srednjoškolskog centra „Nedžad Ibrišimović“ u Ilijašu, Srednja škola „Isa Boljetini“ u mestu Vore u Albaniji, Srednja škola „Prenk Jakova“ u Djakovici i SEPUGS „Vasil Antevski“ u Skoplju, navodi se u saopštenju.

Kako se objašnjava, učenici i nastavnici iz ovih škola su deo familije RYCO, i učestvovali su u razmeni omladine, pružali doprinos razvijanju metodologije za interkulturalno učenje i dijalog, a zastupali su i ideju i stav da formalno obrazovanje igra važnu ulogu u okupljanju omladine i podršci za njih da grade i održavaju mir u regionu.

Osvetljenje je deo kampanje „Omladina inspirisana mirom“ (YOUth Inspired by Peace), u okviru projekta „Podrška kolektivnom liderstvu za pomirenje na Zapadnom Balkanu: Izgradnja kapaciteta i hvatanje zaleta za RYCO“.

Projekat podržava Fond Ujedinjenih nacija za izgradnju mira u partnerstvu sa UNDP, UNFPA i UNICEF-om iz Albanije, a promoviše se kroz kampanju „Omladina inspirisana mirom“ (YOUth Inspired by Peace), koja se sprovodi širom regiona tokom maja 2021. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.